Církve nominovaly zástupce do skupiny k restitucím

ČTK Domácí ČTK, Domácí
26. 11. 2013 11:05
Seznam zatím není kompletní. Konečný počet jmen bude závislý na počtu členů týmu ČSSD.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Církve a náboženské společnosti v pondělí večer nominovaly zástupce do pracovní skupiny, která má za cíl posoudit možnost případné změny finančních náhrad za církevní restituce ve výši 59 miliard korun.

Za církve a náboženské společnosti tým povede generální sekretář České biskupské konference Tomáš Holub. Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka předpokládá, že pracovní skupina zahájí v příštích dnech jednání. Církve přistoupily na vytvoření skupiny, kterou iniciovala ČSSD, třebaže jakékoli změny vyjednaných restitucí odmítají.

Dále ve skupině jsou ekonom pražské arcidiecéze Karel Štícha a tajemník Federace židovských obcí Tomáš Kraus. Kandidát Ekumenické rady církví bude nominován po čtvrtečním shromáždění této instituce.

Za sociální demokracii je v pracovní skupině místopředsedkyně Alena Gajdůšková. Ve skupině chce mít své zástupce také hnutí ANO podnikatele Andreje Babiše, jemuž se nezamlouvá inflační doložka.

Definitivní složení delegace za církve bude ještě upřesněno dle počtu členů vyjednávacího týmu ČSSD, sdělila dnes ČTK Česká biskupská konference.

"Tento expertní tým zahájí v příštích dnech jednání s církvemi o tom, jakým způsobem by bylo možné dosáhnout redukce církevních restitucí," řekl dnes novinářům Sobotka.

Na vzniku pracovní skupiny se dohodly církve a ČSSD na úvodním jednání o možné revizi restitucí minulý čtvrtek. ČSSD usiluje o snížení finančních náhrad, vyjmutí areálu Pražského hradu z restitucí a o omezení účelu, na který by měly být peníze vyplacené církvím použity.

Zástupci církví odmítli možnost změny restitučního zákona a z něj vyplývajících smluv. Nabízejí zmírnit finanční náhrady tím, že mohou přijmout jejich část formou krátkodobých dluhopisů. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka ale uvedl, že řešení s dluhopisy nepostačuje.

 

Právě se děje

Další zprávy