Český velvyslanec se vrací do Libye, hlídá ho URNA

Domácí ČTK Domácí, ČTK
12. 10. 2011 17:11
Josef Koutský se na ambasádu vrací po téměř sedmi měsících, veze s sebou humanitární pomoc
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - Do Libye se po téměř sedmi měsících ve čtvrtek vrátí český velvyslanec Josef Koutský. Na bezpečnost českých diplomatů dohlédnou příslušníci policejního Útvaru rychlého nasazení (URNA).

Podle Koutského nezačne zastupitelský úřad fungovat hned, do provozu bude uváděn postupně podle situace v zemi, kterou zdecimovala občanská válka. Právě kvůli revoluci proti Kaddáfího režimu musel ambasador letos v únoru svoji misi uzavřít.

"Vracíme se do nové Libye, tak nevíme, do čeho jdeme. Bude to pro nás výzva," uvedl velvyslanec. Záležet podle něj bude i na stavu budovy velvyslanectví, které bylo během nepokojů vyrabováno a poničeno.

Kvůli neklidné situaci bude ambasádu chránit speciální policejní útvar. URNA a údajně i její šéf Libor Lochman budou přítomni znovuotevření českého diplomatického zastoupení.

Zda v Libyi zůstanou trvale, bude rozhodnuto později. Kvůli bezpečnosti diplomatů by v Tripolisu mělo být například pancéřované auto.

Česko zároveň v součinnosti s organizací Člověk v tísni zemi poskytne humanitární pomoc ve výši čtyř milionů korun. Letecký speciál převeze hlavně zdravotnický materiál, řekl novinářům velvyslanec.

Humanitární pomoc o váze 1,5 tuny obsahuje plicní ventilátory, kyslíkové přístroje, anestetické vybavení, inkubátory a pomůcky pro péče o děti a novorozeňata. Dosud dodala Praha Libyjcům pomoc celkem ve výši zhruba 12 milionů korun.

Otevření ambasád

Čeští lékaři také plánují, že vytipují v tamních nemocnicích děti, které pak pošlou na léčení do Česka v rámci programu Medevac. Česko, které uznalo povstaleckou Přechodnou národní radu jako zákonného představitele země na konci srpna, se chystá pomoci také se společenskou transformací Libye.

Česko je dvanáctou členskou zemí EU, která nyní zprovozňuje velvyslanectví. V Libyi má své zastoupení dvacítka členů EU. Už v srpnu oznámili znovuotevření ambasády hlavní aktéři bojů o Libyi, Francie a Velká Británie. Americký prezident Barack Obama obdobný krok učinil v září.

 

Právě se děje

Další zprávy