Český velvyslanec se po pár měsících vrací do Běloruska

ČTK ČTK
27. 4. 2012 12:56
Zemi opustil na přelomu února a března kvůli roztržce Běloruska a EU
Hlavní město Běloruska Minsk (ilustrační foto).
Hlavní město Běloruska Minsk (ilustrační foto). | Foto: Pavel Vondra

Praha - Český velvyslanec v Bělorusku Jiří Karas se v pátek vrací do Minska, sdělilo ministerstvo zahraničí.

Karas byl mezi diplomaty EU, kteří zemi opustili na přelomu února a března kvůli roztržce vyvolané požadavkem Běloruska, aby jeho území opustili polský velvyslanec a vedoucí stálé mise EU.

Stalo se tak poté, co EU rozhodla zesílit sankce proti Bělorusku, které Brusel loni přijal v reakci na tvrdý postup režimu proti opozici.

EU rozšířila seznam běloruských občanů, které sankce postihují.

Do Běloruska, kde vládne kritizovaný režim prezidenta Alexandra Lukašenka, se vrací i další velvyslanci členských států EU. Na místě jsou už šéfové misí Polska, Litvy či Švédska.

EU žádá propuštění politických vězňů

Návrat diplomatů ze zemí EU umožnilo omilostnění dvou vězněných odpůrců režimu, bývalého prezidentského kandidáta Andreje Sannikava a koordinátora hnutí Evropské Bělorusko Zmicera Bandarenku.

Předcházelo tomu zatýkání a uvěznění několika desítek odpůrců za účast na mohutné demonstraci z prosince 2010, jejíž účastníci protestovali proti údajně zfalšovaným prezidentským volbám. EU nadále žádá propuštění všech politických vězňů.

Česká republika a Bělorusko měly několik let diplomatická zastoupení na nižší úrovni chargé d´affaires. Bylo to kvůli napětí mezi oběma zeměmi a české kritice tamních poměrů. Obě země povýšily svá zastoupení na velvyslanecká před dvěma lety.

V Česku nebyl běloruský velvyslanec od roku 2002, kdy Česko odmítlo Lukašenkovi udělit vízum, když chtěl přijet na pražský summit NATO.

Bělorusko patří mezi šestici postsovětských zemí, s nimiž EU za českého předsednictví loni v Praze zahájila projekt takzvaného východního partnerství. To jim má zajistit těsnější vztah s EU.

 

Právě se děje

Další zprávy