Česko prodá Iráku "český ležák", bitevníky L-159

Domácí ČTK Domácí, ČTK
23. 5. 2011 16:30
Jde o vůbec první cestu předsedy české vlády do této země od pádu režimu Saddáma Husajna
L-159.
L-159. | Foto: J. Kouba

Bagdád - Irák se chystá od české armády koupit bitevníky L-159. Po návštěvě premiéra Petra Nečase v Bagdádu to potvrdil předseda irácké vlády Núrí Málikí.

Stroje, kterým se předzívá "český ležák", se snaží armáda udat roky.

Irák a Česká republika by mohly v krátké době dokončit projekt nákupu českých letadel L-159 pro irácké ozbrojené síly, řekl v pondělí v Bagdádu Málikí. V delegaci českého premiéra je i ministr obrany Alexandr Vondra, který začátkem roku slíbil, že bitevníky prodá.

Prodej se má týkat dvaceti čtyř strojů. Snahy prodat je do Iráku nejsou novinkou, mezi Prahou a Bagdádem už z minula existují určité smlouvy, které kontrakt umožňují.

Poprvé po Saddámovi

V Bagdádu jedná rozsáhlá česká delegace vedená premiérem Petrem Nečasem. Cílem cesty je především nastartování hospodářských vztahů a spolupráce v obranném průmyslu.

Návštěva, která potrvá do úterý, je vůbec první cestou předsedy české vlády do této země od pádu režimu Saddáma Husajna v roce 2003.

Nečas, kterého doprovázejí ministři obrany Alexandr Vondra a průmyslu Martin Kocourek, ale také rozsáhlá podnikatelská delegace, se v pondělí setkal se svým iráckým protějškem Núrím Málíkím. Příslušní ministři pak podepíší dvě memoranda o porozumění a spolupráci mezi svými ministerstvy.

K rozvoji podnikatelských kontaktů má přispět česko-irácké podnikatelské fórum a separátní jednání členů vlády a podnikatelů s nejrůznějšími místními představiteli a podnikateli.

Zetory v Iráku

Na dobré cestě se například zdá být možnost dalších dodávek traktorů Zetor, které byly dříve licenčně montovány v Iskandaríji a pod značkou Antar mají v Iráku dobrou tradici.

"ČR vyjádřila svou připravenost podílet se na obnově montážní linky traktorů Antar včetně výroby některých komponent," řekl dnes Málikí.

Už loni Zetor opět do Iráku dodal sto svých traktorů, místní trh by podle odhadů potřeboval až desetitisíce podobných strojů. Podle prezidenta Svazu průmyslu, obchodu a dopravy Jaroslava Hanáka má firma v Iráku velkou šanci na úspěch.

V úterý se má Nečas setkat s předsedou iráckého parlamentu Usámou Nudžajfím.

 

Právě se děje

Další zprávy