Česko chce Iráku prodat L-159, Nečas vyrazí na jednání

ČTK ČTK
18. 4. 2011 16:11
Cílem cesty českého premiéra je mimo jiné navázání hospodářské spolupráce
Premiér Petr Nečas navštíví Irák 23. a 24. května
Premiér Petr Nečas navštíví Irák 23. a 24. května | Foto: Reuters

PrahaPetr Nečas plánuje první návštěvu Iráku. Důvodem cesty je prodej podzvukových bitevníků L-159 a modernizace sovětských vrtulníků, které Česká republika této zemi nabízí.

Český premiér Irák navštíví ve dnech 23. a 24. května.

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg to řekl po jednání se svým iráckým protějškem Hošjarem Zibarím. "Bude to přelom v česko-iráckých vztazích," sdělil k návštěvě šéf irácké diplomacie.

ČR má podle Schwarzenberga zájem také na bližší hospodářské spolupráci, ráda by se například podílela na modernizaci iráckých ropných zařízení.

Kromě ministra obrany Alexandra Vondry by proto měl Nečase do Iráku doprovodit i ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek. Česko a Irák se chystají podepsat dohodu o ochraně investic. "V Iráku máme celé spektrum zájmů. Od ropného průmyslu po obranný průmysl," konstatoval Schwarzenberg.

České firmy předloni do Iráku vyvezly zboží za 2,65 miliardy korun. Bylo to zhruba třiapůlkrát více než v roce 2008. Hodnota dovozu zboží z Iráku předloni činila jen 110 000 korun.

Ministerstvo obrany v lednu oznámilo, že chce letos prodat celkem 36 podzvukových bitevníků L-159 ALCA, které česká armáda nepotřebuje. Vondra avizoval, že jednou ze zemí, se kterými ČR o prodeji jedná, je právě Irák.

Situace v arabských zemích

Kromě česko-iráckých vztahů Schwarzenberg a Zibarí hovořili také o situaci v arabských zemích, kde se v posledních měsících zdvihla vlna protestů proti vládním režimům.

"Irák má co říct k tomu, co se děje, vzhledem ke svému vývoji v posledních letech," uvedl irácký politik. Jeho země nastoupila novou etapu po pádu režimu Saddáma Husajna v roce 2003.

I když je Irák stále neklidný, Američané se z něj chtějí stáhnout koncem tohoto roku. Nyní jich tam zůstává zhruba 50 000. Zibarí v Praze hovořil také o přípravě summitu arabských států, který bude hostit Bagdád.

 

Právě se děje

Další zprávy