Audit na obraně odhalil zakázky předražené o 100 mil.

ČTK ČTK
20. 12. 2010 12:56
Audit upozornil na 54 chyb a neobvyklostí při výběrových řízeních ministerstva obrany
Alexandr Vondra
Alexandr Vondra | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Čtyřiapadesát různých pochybení či neobvyklých okolností týkajících se postupu při výběrových řízeních.

To je výsledek auditu, který v minulých týdnech prověřoval hospodaření ministerstva obrany.

Podle auditorů mohli být zvýhodňováni někteří z účastníků tendru. Pět zakázek ministerstva pokládají auditoři za nadhodnocené, celkem přibližně o sto milionů korun.

V každém pátém výběrovém řízení na obraně navíc nevyhrála nejlevnější nabídka.

Ministr obrany Alexandr Vondra dnes řekl novinářům, že cílem auditů nebylo detailní prošetření všech okolností zakázek. Tím se v závažných případech podle něj bude zabývat až následné další prověřování.

"Nákupní systém ministerstva obrany trpí celou řadou obtíží a neduhů. Od zadávání nepřipravených zakázek, přes známky preferování určitých dodavatelů, až po řekněme chladnokrevné obcházení zákona o zadávání veřejných zakázek," řekl dnes na tiskové konferenci Vondra.

Audity Vondra nařídil krátce po svém nástupu do funkce, jejich výsledky má mít k dispozici policie.

V současné chvíli je prověřena přibližně polovina zakázek u Správy vojenského bytového fondu a polovina u vojenských ubytovacích správ. Deník Mladá fronta Dnes dnes upozornil, že bytový fond loni výrazně předražil například recepční a úklidové služby na svých ubytovnách.

Armádní zakázky jsou dlouhodobě kritizovány jako neprůhledné a často předražené. Pochybnosti provázejí především nákupy vojenské techniky i zakázky na výstavbu a správu nemovitostí. Pochybnosti vzbuzuje také projekt výstavby nových pavilonů v Ústřední vojenské nemocnici v Praze.

 

Právě se děje

Další zprávy