Česko a Čína - partneři nebo podřízení?

9. 12. 2005 15:28
Praha - UVNITŘ VIDEO . Otázka lidských práv byla dobrým barometrem toho, zda jsou čeští politici schopni vystupovat jako rovnocenní partneři, nebo zda se raději podřídí omezenému okruhu témat, který je pro Čínu přijatelný.

Průběh Ťia-paovy návštěvy ukazuje spíše na druhou možnost. Projevilo se to například při včerejší tiskové konferenci na Úřadu vlády. Své otázky tam mohli položit jenom čtyři předvybraní zástupci médií (po dvou z Číny a Česka), které vyvolávala mluvčí vlády Lucie Orgoníková.

Ta dnes omezený počet otázek vysvětlila tím, že čínská delegace měla málo času. "Dohodli jsme se na čtyřech dotazech s čínskou stranou, čeští novináři se mohli přihlásit, ale jenom předem," sdělila  Orgoníková. Redakce však na tuto okolnost nikdo neupozornil. Z tiskové konference tak zástupci médií odcházeli s pocitem, že jejich otázky nejsou vítány.

Smlouvy zůstaly tajné

Vláda nezveřejnila ani obsah smluv, které včera zástupci obou států podepsali. Podle Rudolfa Fürsta z Ústavu mezinárodních vztahů je to ještě mnohem varovnější signál než průběh tiskové konference. "Nemohla vůbec proběhnout diskuse, zda jsou ty smlouvy pro nás výhodné a co budou pro Česko znamenat. Vláda mohla bez vědomí veřejnosti, a to hlavně té odborné, podepsat prakticky cokoliv," řekl deníku Aktuálně.cz odborník na mezinárodní otázky Fürst.

Podle Fürsta je ve vztazích s Čínou řada problémů. "Čínské celní úřady s námi vůbec nespolupracují, máme s Čínou nedořešené clearingové pohledávky. Zajímalo by mě, zda naši zástupci jednali o takovýchto konkrétních věcech, a ne jen o těch obecných, jako že máme například prohlubovat naše kontakty," komentoval postup české vlády Fürst.

Vstřícnost České republiky vůči představiteli čínské komunistické strany se projevila i v postoji policistů k stoupencům hnutí Fa-lun-kung, kteří chtěli upozornit na pronásledování této náboženské skupiny v Číně.

Zatímco uvítací shromáždění Číňanů s vlaječkami, které včera před Strakovu akademii přivezly autobusy čínské ambasády, nechali strážci zákona na pokoji, skupinku sedmi demonstrantů dnes z Valdštejnské ulice před Senátem vyhnali. Kvůli bezpečnostním opatřením prý nesměl v ulici  nikdo zůstat. ZDE si přečtěte o dnešním programu čínského premiéra.

Protestující, mezi nimiž bylo i několik Číňanů žijících v Praze, přitom nepožadovali, aby Česká republika s Čínou nejednala či neobchodovala. Chtěli jenom, aby se čínská vláda zodpovídala z porušování zákonů a pronásledování nevinných lidí.

Podobně jako dalajláma

V podobném duchu ostatně nedávnou vystoupil i dalajláma, který je dlouhodobě vypovězen z okupovaného Tibetu.

Před návštěvou George Bushe v Pekingu řekl, že Čína nesmí zůstat v izolaci a že je velmi důležité mít s ní úzké vztahy. "Západní demokracie však musejí jasně říkat, že demokracie, lidská práva a právní stát jsou v zájmu samotné Číny," řekl dalajláma žijcící v indickém exilu.

Čeští politici si zřejmě vzali k srdci jenom první část jeho výzvy. Odlišují se tak podstatně od představitelů Británie nebo USA, kteří se v poslední době s čínskými lídry také setkali.

Americký prezident George Bush například během své návštěvy Pekingu demonstrativně zavítal do protestantského kostela a na setkání s čínským prezidentem Chu Ťin- tchaem pak požadoval "více sociálních, politických a náboženských svobod" pro čínské obyvatelstvo. Ministryně zahraničí jeho vlády Condoleezza Riceová se nechala slyšet, že zatím v Číně "rozhodně neviděli pokrok, jaký by očekávali".

Podobně se k Číně chovala například i Velká Británie. Naopak další evropský stát Francie se snaží s Čínou vyjít za každou cenu. V EU je největším zastáncem zrušení embarga na dovoz zbraní do Číny. Symbolickým vyvrcholením francouzské vstřícnosti bylo nasvícení Eiffelovy věže na červeno během návštěvy Wen Ťia-paa v Paříži tento týden.

Uctivé Slovensko

S Českou republikou srovnatelné Slovensko se k čínské delegaci chovalo také poměrně uctivě. Podle Richarda Filipka, zpravodaje deníku SME,  se politici otázce lidských práv vyhnuli velkým obloukem. Jedinou výjimkou byl předseda sněmovny Pavol  Hrušovský, který tomuto ožehavému tématu věnoval více než třetinu svého setkání s Wenem.

Tisková konference po podpisu smluv podle Filipka probíhala ještě hůře než v Česku, slovenští novináři prý dostali prostor jenom pro jednu otázku. Slovenské státní vedení se podle zpravodaje deníku SME plně přizpůsobilo přáním čínské delegace.#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy