Češi:Protahování bezvládí zemi poškodilo

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
22. 1. 2007 10:03
Praha - Od pátku vládne České republice kabinet s důvěrou sněmovny. Víc než půlroční bezvládí ale podle lidí poškodilo českou ekonomiku i pověst země v zahraničí. Uvnitř: GRAF
Tak opět důvěřují vládě.
Tak opět důvěřují vládě. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Respondenti tento postoj vyjádřili v průzkumu agentrury Median, který probíhal v první polovině ledna, tedy ještě předtím, než druhá vláda Mirka Topolánka uspěla ve sněmovně.

Průzkumu se zúčastnilo 459 starších 18 let.

Pro předčasné volby se těsně úřed vyřešením politického patu vyslovilo přes 47 % dotázaných. Více než 30 procent lidí na otázku "Chcete předčasné volby?" odpovědělo nevím, nezajímá mě to. Osmdesát procent příznivců předčasných voleb si nové hlasování přálo už během roku 2007.

ČTĚTE VÍCE:

Premiér Mirek Topolánek v kuloárech sněmovny.
Premiér Mirek Topolánek v kuloárech sněmovny. | Foto: Ludvík Hradílek
Topolánkova vláda má důvěru. 100:97

Pro současnou koalici se vyjádřilo nejvíce lidí, téměř 16 procent. Druhou nejpřijatelnější variantou byla úřednická vláda s více než 12 procenty. Jednoznačně nejčastější ale opět byla odpověď nevím, nezajímá mě to.

Podle agentury Median se muselo v pátek večer alespoň částečně ulevit třem čtvrtinám lidí v Česku. Právě tolik se jich v lednu domnívalo, že protahující se politická krize poškodila pověst ČR za hranicemiï.

Sedmdesát procent lidí pak vyjdřilo i přesvědčení, že politická situace negativně ovlivňuje českou ekonomiku.

 

Právě se děje

Další zprávy