Bývalá poslankyně Chalánková končí v TOP 09. Strana opustila své ideály, vysmívá se jim, říká

ČTK ČTK
12. 6. 2018 17:44
Bývalá místopředsedkyně byla v TOP 09 od jejího založení. Svůj odchod zdůvodnila ztrátou důvěry ve stranu, která se podle ní odklání od původních konzervativních hodnot. Do Senátu bude kandidovat jako nezávislá.
Foto: DVTV

Praha - Bývalá poslankyně Jitka Chalánková končí v TOP 09, kterou pomáhala zakládat a za kterou byla dvě volební období ve sněmovně. Na podzim chce kandidovat na Prostějovsku do Senátu jako nezávislá.

"Nemohu a nechci setrvávat ve straně, která opustila ideály konzervativní strany, ze kterých vyrostla a na nichž stojí evropská civilizace. Ve straně, která se postoji svých současných čelných představitelů vysmívá těmto hodnotám a která nerespektuje názory a usnesení členské základny," uvedla bývalá poslankyně.

K odchodu z TOP 09 ji prý přimělo i nedávné rozhodnutí výkonného výboru strany, který neschválil její kandidaturu do Senátu v Olomouckém kraji. Krajský výbor TOP 09 v Olomouckém kraji přitom kandidaturu Chalánkové, která se měla o hlasy voličů ucházet na Prostějovsku, původně podpořil.

Rozhodnutí výkonného výboru se na Twitteru kriticky dotkl i předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. "Zastávala řadu postojů, se kterými jsem nesouhlasil. Leč strana K. (Karla) Schwarzenberga si vždy vážila silných osobností s menšinovým názorem," uvedl.

"Mařit práci olomouckých 'topkařů' pražskýma očima není šťastná koncepce," komentoval pak rozhodnutí ohledně senátní kandidatury. "Stanovisko 'než ona, tak nikdo' práci těch lidí maří. Lepší slovo mě nenapadá," upřesnil na Twitteru.

Chalánková není první političkou, která kritizuje směřování TOP 09. V květnu oznámila odchod z této strany starostka Prahy 3 a pražská zastupitelka Vladislava Hujová. Uvedla, že strana ideově mění směr bez vnitrostranické diskuse, čímž se stává nedůvěryhodnou. TOP 09 se podle ní z konzervativní strany mění do strany liberálně aktivistické. Předseda strany Jiří Pospíšil její závěry odmítl.

Z TOP 09 vystoupil i pražský zastupitel Jiří Nouza. Za jeden z hlavních důvodů označil koalici s hnutím STAN, s nimiž bude strana na podzim kandidovat do zastupitelstva hlavního města.

 

Právě se děje

Další zprávy