Spory uvnitř zelených sílí, Bursík ztrácí sympatie

Jakub Antoš
24. 11. 2007 1:11
Zelení předvedli hádku v přímém přenosu
Jednota u zelených? Bývávalo. (Ilustrační snímek)
Jednota u zelených? Bývávalo. (Ilustrační snímek) | Foto: Ludvík Hradílek

Praha - Rok po vstupu do vlády prožívá nejmladší parlamentní strana krizi. Stále více straníků není spokojeno s tím, jak se zelení zakuklili v partaj jediného muže.

Vicepremiér a předseda Martin Bursík ztrácí body, kam se podívá.

Až donedávna tyto spory probíhaly pouze na půdě vnitrostranických orgánů. Především pak v nejvyšším orgánu strany, tzv. republikové radě, kam se dostali lidé, kteří jsou vůči Bursíkovi v opozici.

Vzpoura proti Bursíkově pevné ruce

Teď mlčení skončilo. V pátek se do svého šéfa v přímém přenosu pustila místopředsedkyně Dana Kuchtová. Exministryně školství tvrdí, že se Bursík snaží vyšachovat stranické orgány a narušit vnitrostranickou demokracii.

Spokojenost už nepředstírá ani poslanecký klub. Hned dvě poslankyně zvažují, že vypoví poslušnost a v klíčovém hlasování o rozpočtu, který připravila vláda, nezvednou ruku pro.

Vážné spory vypukly po vynucené rezignaci ministryně Kuchtové. Republiková rada - a v ní nejhlasitěji Matěj Stropnický - Bursíkovi vyčetli, že se za vlastní ministryni nepostavil. Že o její funkci nechal rozhodnout vládní partnery.

Kuchtová, za níž stojí silné regiony, mlčela. Teď už však výhrady neskrývá."Myslím si, že strana teď prochází velmi složitým obdobím," řekla otevřeně. Hovoří o špatné komunikaci uvnitř strany.

Bursík: Komunikace se zlepšila

Šéf partaje Martin Bursík na kririku reagoval stručně. Myslí si, že se komunikace ve straně v poslední době zlepšila. A bude se prý snažit o svých krocích se členy strany dál jednat.

"Já jsem se na to díval, poslouchal jsem aktéry té podivné tiskové konference. Nevidím důvod, proč bych měl reagovat. Jsme jako strana velmi úspěšní, daří se nám prosazovat program," myslí si Bursík.

"Já jsem ochoten, o tom se spolustraníky debatovat dál. Ale myslím si, že debata se má vést uvnitř strany, nikoli v přímém přenosu. Neprospívá to straně. Věřím, že si ta rozvířená hladina sedne," řekl Bursík novinářům.

Potíže Bursíkovi působí i členové poslaneckého klubu, který k němu byl dosud loajální. Roznětkou se staly peripetie právě kolem výběru nového ministra školství. Úřad je bez pevného vedení už od začátku října. Na náhradě se však nemohou zelení shodnout: Kdo se líbí stranickým orgánům, nemá podporu Bursíka - a naopak.

Kuchtová, Lužný, Zubová...a kdo dál?

Neúspěch zaznamenal první kandidát zelených - tehdejší náměstek Kuchtové Dušan Lužný.

Neprošel už u Bursíka, natož pak u premiéra Mirka Topolánka. Výběrová komise Strany zelených proto navrhla poslankyni Olgu Zubovou, která se věnuje právě problematice školství. Dosazení Zubové na ministerstvo je podle jejích členů nejlepší možnost.

"Myslím si, že nejlepší z nich je Olga Zubová, protože se tím školstvím dlouhodobě zabývá," vysvětluje své preference exministryně Kuchtová.

Stane se Olga Zubová ministryní školství?
Stane se Olga Zubová ministryní školství? | Foto: SZ

Předseda strany Bursík a dočasný šéf resortu si to ale zjevně nemyslí. Zubová se s ním v úterý sešla a po jednání prohlásila, že Martin Bursík považuje její manažerské schopnosti za nedostatečné.

O obsazení ministerstva mají v pondělí jednat členové poslaneckého klubu spolu s nejvyšším vedením strany. A právě to je předmětem kritiky exministryně Kuchtové.

"V naší straně je nejvyšším orgánem republiková rada, a ta musí rozhodnout o osobě ministra," říká. Nezamlouvá se jí jak průběh výběru kandidáta na uvolněný post ministra školství a způsob, jakým mají zelení kandidáta schválit, tak i důvody, kvůli nimž Bursík kandidáty zamítá.

Bursíkovi nerozumíme, říkají zelení

Naposledy uvedl jako důvod již zmíněné nedostatečné manažerské zkušenosti Olgy Zubové. .

Matěj Stropnický (čelně) platí za tvrdého kritika Bursíkovy politiky.
Matěj Stropnický (čelně) platí za tvrdého kritika Bursíkovy politiky. | Foto: Martina Macková

O těchto důvodech zelení pochybují, označují je za zástupné. Vidí v tom spíše neschopnost nebo nechuť Martina Bursíka komunikovat uvnitř strany.

"Mně se zdá, že argument o nedostatku manažerských schopností je pouze záminkou. To je takřka neměřitelné. To je takový argument, který se používá ve chvíli, kdy se chce kandidát nějakým způsobem devalvovat," nabízí interpretaci Bursíkových slov místopředseda republikové rady a jeho hlavní oponent Matěj Stropnický

Kuchtová hovoří obecněji. "Myslím si, že strana teď prochází velmi složitým obdobím. Jsou některé věci, které vidíme my ve straně jinak než on, a to je asi v pořádku. V poslední době se mi ho ale nepodařilo přesvědčit o ničem. Moc té situaci nerozumím," stěžuje si Kuchtová.

Ani další oslovení představitelé Strany zelených postoji svého šéfa nerozumí. "Nevím, co za tím je. Nevím koho chce. Té pracovní skupině žádného jiného kandidáta nepředložil. Opravdu té situaci nerozumím," říká místopředsedkyně Kuchtová.

Odborníky máme, nestraníky nechceme

"Je zvláštní, že s tím jménem dosud ještě nepřišel. Ta komise dala za úkol těm, kteří mají nějaký návrh, aby ho poslali. Tak se divím, že ho Martin Bursík neposlal nebo že s ním nevyšel. Nerozumím tomu," přidává se Olga Zubová.

"Vím, že to bude pravděpodobně někdo mimo stranu, protože ze straníků zatím nikoho neoslovil, pokud já vím," myslí si Zubová.

Matěj Stropnický ovšem nevidí žádný důvod, aby zelené ve vládě reprezentoval nestraník.

"Strana zelených se pokouší hledat další a další lidi tak, jak je Martin Bursík - a nikoli Mirek Topolánek či někdo další - odmítá. Ukažte mi ale stranu, která má na každý resort v záloze další čtyři lidi, když ten první ministr odejde," poukazuje Stropnický na fakt, že Bursík kandidáty navržené komisí a republikovou radou odmítá a následně tvrdí, že strana nemá dostatek vhodných odborníků.

"Já si myslím, že je to spekulace s cílem poškodit Stranu zelených, ke které přispívá dokonce i Martin Bursík," domnívá se Stropnický.

Podpora rozpočtu za Zubovou v ministerském křesle

Stropnický potvrzuje, že nespokojenost s účastí Strany zelených ve vládě i se stylem komunikace Martina Bursíka stoupá.

A uvádí i způsob řešení, jak předsedu Bursíka přesvědčit, aby hájil zájmy členů Strany zelených. Samotní aktéři ho ovšem odmítají.

"Vzhledem k tomu, že poslanecký klub není v otázce státního rozpočtu jednotný a má celou řadu výhrad, tak ve chvíli, kdy nebude pan předseda projevovat dostatek dobré vůle v otázce kandidatury Olgy Zubové do čela ministerstva školství, tak si nejsem jist, jestli budou tyto dvě poslankyně projevovat dostatek dobré vůle na to schválení rozpočtu. Je to svým způsobem reciproční,"

"To je trošku nevhodná formulace. S rozpočtem máme problém dlouhodobě a nemyslím si, že by se to řešilo na té pondělní schůzce. V žádném případě to nemůžeme spojovat s kandidaturou na ministra školství. To by bylo opravdu špatné spojení," dementuje Stropnického slova adeptka na ministryni školství Olga Zubová.

 

Právě se děje

Další zprávy