Bursík získal do vedení strany spojence

Pavel Baroch
18. 2. 2007 17:40
Praha - Předseda zelených Bursík může být po víkendovém sjezdu spokojený. Vyhrál bitvu o radar a v čele strany jsou "jeho" lidé.
Bursík na sjezdu své strany získal, co si předsevzal
Bursík na sjezdu své strany získal, co si předsevzal | Foto: Ludvík Hradilek

Místo první místopředsedkyně Strany zelených v neděli bez větších potíží obhájila Dana Kuchtová, blízká a dlouhodobá Bursíkova spolupracovnice.

V souboji o tento post naopak vyhořela Monika Štayrová z východních Čech, která v sobotu kritizovala vedení strany za její umírněný postup při jednání o americkém radaru v Brdech.

Do předsednictva se pak nedostal ani pražský radní Petr Štěpánek, který se rovněž zařadil mezi kritiky radaru. Štěpánka ve funkce místopředsedy pro zahraničí nahradí Ondřej Liška, poslanec a Bursíkův "radarový" spojenec.

Dalšími místopředsedy se staly Zuzana Drhová, Martin Ander a Dušan Lužný. Svou pozici neobhájila ministryně Džamila Stehlíková.

Přesvědčivá obhajoba

Už v sobotu v noci Marzin Bursík přesvědčivě obhájil předsednické křeslo. Z 275 odevzdaných lístků získal 212 hlasů.

Volba předsedy strany se konala bezprostředně po sobotní mnohahodinové přestřelce, která se vedla o to, jak se nejmenší parlamentní strana postaví k plánovanému americkému radaru. Výsledkem je nakonec vize, kterou podporoval Bursík - Česko si nechá základnu posvětit nadnárodními aliancemi.

Vyústěním stranické debaty o radaru je, že zelení plánovanému americkému zařízení ve vojenském prostoru Brdy ve středních Čechách neříkají ne. Byť zatím neřeknou ani jednoznačné ano.

Podle schváleného usnesení mají zelení ministři prosazovat, aby vláda chtěla od USA garanci, že radarový obranný systém bude začleněn do řízení a velení NATO.

Ve vedení zelených
Autor fotografie: Tomáš Adamec

Ve vedení zelených

1. místopředsedkyně: Dana Kuchtová

  • ministryně školství, mládeže a tělovýchovy
  • vystudovala pedagogickou fakultu v Českých Budějovicích, poté šest let učila na tamní jazykové škole a gymnáziu v Českém Krumlově
  • po listopadu 1989 se angažovala v českokrumlovském Občanském fóru, byla učitelkou, překládala a působila jako ekologická aktivistka.
  • v roce 1992 spoluzakládala hnutí Jihočeské matky, v jehož čele stála až do roku 2003, nyní je místopředsedkyní. Jihočeské matky se proslavily bojem proti jaderné energetice.
  • v roce 2003 vstoupila do Strany zelených a od září 2004 je první místopředsedkyní strany. Loni v listopadu se stala místostarostkou Českého Krumlova

místopředseda pro zahraniční politiku: Ondřej Liška

  • poslanec, předseda výboru pro evropské záležitosti
  • vystudoval politologii a religionistiku v Brně
  • pracoval v Nadaci Fórum 2000, v letech 2003 až 2004 byl předsedou Česko-rakouského fóra pro dialog. V roce 2003 se stal na dva roky zastupitelem v Brně.
  • od roku 2004 působil jako poradce pro regionální rozvoj a evropské strukturální fondy skupiny Zelených v Evropském parlamentu.
  • v dubnu 2003 byl zvolen místopředsedou Strany zelených pro mezinárodní vztahy, kvůli sporům s tehdejším vedením strany však v roce 2004 z funkce odstoupil

místopředseda zodpovědný za finance: Martin Tichý

  • člen předsednictva pro hospodaření, ekonom, doktor přírodních věd a podnikatel
  • je spoluzakladatelem zelených a předsedou organizace v Olomouckém kraji
  • členem předsednictva strany se stal v září 2005

Zdroj: ČTK

"Zároveň žádáme členy za Stranu zelených, aby prosazovali v kabinetu požadavek, aby vláda projednala vybudování tohoto obranného systému v Radě NATO a v Radě Evropské unie a usilovala o společné stanovisko v této otázce," zní další z bodů sjezdového usnesení.

Bursík stranu drží

Hned poté, co sjezd těsnou většinou tuto stranickou strategii schválil, si předseda Martin Bursík spokojeně podal ruku s poslancem Ondřejem Liškou, kterého delegáti o pár hodin později zvolili do předsednictva strany.

Bursík radarovým vítězstvím odrazil další útok stranických "rebelů" a dokázal, že má zatím stranu pevně ve své moci.

Rebelové zůstali v menšině

Dlouho to však vypadalo, že zastánci referenda, respektive odpůrci americké základny jsou na sjezdu velmi silní.

V několikahodinové diskusi dlouho převažovali kritici radaru, kteří se mnohdy nevyhnuli ani velmi emotivním projevům.

Například Pavel Křivka ze Svitav označil Spojené státy za "globálního parazita a globálního agresora".

"Co čeká naše vnoučata, to je hrůza!" rozčiloval se pak Horst Lampert z jižních Čech, podle něhož radarová základna povede k novému kolu zbrojení.

Odpůrci radaru ovšem nakonec většinu nezískali, ačkoli referendum požadoval i Petr Štěpánek, v u chvíli ještě místopředseda strany.

Neuspěl ani Matěj Stropnický, který má mezi zelenými nálepku stranického rebela a dlouhodobého kritika předsedy Bursíka.

Tu kouli nám byl čert dlužný

Podle Bursíka by referendum znamenalo, že by se zelení skryli před odpovědností. Naopak schválený postup umožní straně jednání o radaru ovlivňovat.

"Když jsem se dozvěděl o žádosti americké vlády, řekl jsem si: Zatracená koule na brdských hřebenech. To nám byl čert dlužen," přiznal na sjezdu Bursík. Avšak dodal, že to neznamená, že od tématu má jeho strana utéct.

Ani ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, který se sjezdu i jako nestraník zúčastnil, není příznivcem referenda.

"Jsou to únikové manévry, které nemám moc rád. Není to otázka pro referendum," řekl Aktuálně.cz Schwarzenberg.

Jsme respektovaní

Ještě předtím, než svedli "bitvu o radar", si zelení na prvním dnu sjezdu pochvalovali svou současnou roli, kterou jim vloni vynesl historický úspěch ve volbách do parlamentu. Se šesti poslanci obsadili čtyři ministerská křesla.

"Strana zelených je respektovanou politickou stranou," prohlásil ve svém projevu Bursík. V podobném duchu mluvili i další vysocí funkcionáři strany a poslanci.

Když chtěl Bursík ukázat konkrétní vliv Strany zelených, uvedl, že díky zelené politice ministr průmyslu Martin Říman (ODS) hlasoval v Bruselu pro návrh, aby se zvýšil podíl biopaliv na deset procent.

První místopředsedkyně zelených Dana Kuchtová uvedla, že exministr životního prostředí Ivan Dejmal označil současný vládní program za nejzelenější, který kdy viděl.

I na kritiku zbylo místo

Kritik Matěj Stropnický si ovšem udržoval odstup už od rána. Nejhlasitěji ze všech vedení strany vyčetl, že se podle něj snaží být příliš centralistická a neohlíží se na názory členské základny.

Stropnický a jeho příznivci také tvrdí, že zelení jsou ve vládě příliš pod vlivem ODS. Sobotní hlasování, zakončené přesvědčivým potvrzením Martina Bursíka coby šéfa strany ukázalo, že většina zelených si to zatím nemyslí.

 

Právě se děje

Další zprávy