Bursík: Klaus je vedle, mluví nesmysly

Pavel Baroch
15. 2. 2007 13:54
On-line - Předseda Strany zelených Martin Bursík se domnívá, že pořádat v tuto chvíli referendum o americké radarové základně je nesmysl.
Martin Bursík, předseda Strany zelených
Martin Bursík, předseda Strany zelených | Foto: Ludvík Hradilek

Uspořádat podle něj referendum v době, kdy zdaleka nemáme pohromadě veškeré informace, by bylo politicky nezodpovědné

"Kdyby bylo referendum dnes, myslel bych si své o jeho vyhlašovatelích a věnoval bych čas něčemu smysluplnějšímu než hlasování o něčem, o čem nemám zakladní infromace. To by bylo referendum o rozložení emocí ve společnosti, nikoli o bezpečnostně-politických aspektech projektu," odpověděl Bursík na otázku jednoho ze čtenářů Aktuálně.cz.

Zelení podle Bursíka budou usilovat o to, aby česká vláda požádala Američany o garanci, že radarový systém bude začleněn do řízení a velení NATO. Současně budou žádat konzultace s partnery v NATO a EU.

Bursík se v on-line rozhovoru se čtenáři Aktuálně.cz vyjádřil také k problému změn klimatu a názoru prezidenta Václava Klause na ně.

"Prezident Klaus je v tématu globálních klimatických změn úplně vedle. Vykládá nesmysly. O nejprestižnějším panelu zhruba dvou tisícovek vědců, kteří pod OSN analyzují vědecké zprávy a empiricky naměřená data, mluví jako o nějaké 'nevládní organizaci zeleného zabarvení'. Klaus ztratil schopnost vědeckého a kritického myšlení," vysvětlil svůj názor Bursík.

Odpovězeno: 15. 02. | 12:59Autor: Jaroslav

Otázka: 85% zplodin dělá průmysl,přesto má být potrestáno 100% DOMÁCNOSTÍ (!)cenami energií. Připadá Vám to normální ? Výjimky pro průmysl omlouvané konkurenceschopností? Na domácnostech a jejich kolapsu nezáleží ?Přeji dobrý den.

Martin Bursík: Dobrý den. Tož, začínáme chat na Akuálně. Těším se na otázky. Z této první rozumím jen její části, ve které mluvíte o konkurenceschopnosti. V České republice se často pojem "konkurenceschopnost" používá v souvislosti s obhajobou status quo - stávajícího stavu. Slyšíme: to a to opatření na ochranu životního prostředí ohrozí konkurenceschopnost českého průmyslo. Ale ono je to ve většině případů naopak. Projde-li náš průmysl modernizací, která povede k menší spotřebě energií i surovin (bude efektivnější), bude samozřejmě konkurenceschopnějším.

Odpovězeno: 15. 02. | 13:06Autor: Láďa

Otázka: Dobrý den pane Bursíku, jak byste si představoval do budoucna (za 10 a za 20 let) podíl jednotlivých zdrojů energie na naší energetické bilanci. Co by bylo optimální a jak si myslíte, že to dopadne. Děkuji za odpověď

Martin Bursík: Největším zdrojem energie v Evropě za posledních 25 let byly energetické úspory - efektivita. Mluvíme o tzw. NEGAjoulech. üspořená energie je zaroveň nejlevnější, investice do úspor jsou významně nižší než do nových energetických zdrojů. Navíc dochází ke snižování emisí skleníkových plynů a dalších znečišťujících látek. Za 10 - 20 let? Staré uhelné elektrárny budou z části (cca 1/2 - 2/3 vyroby) budou nahrazeny novými čistými uhelnými technologiemi s účinností okolo 48% v elektřině. Tradiční zdroje výroby elektřiny z obnovtielných zdrojlů (vodní elektrárny, větrné elektrárny) rozšíří významně elektrárny na biomasu, geotermální a fotovoltaické. Do struktury výroby elektřiny vstoupí podstatným způsobem zemní plyn, a to ze dvou důvodů. Elektrárny na zelní plyn jsou flexibilní,výkon lze regulovat. Jsou součástí evropské strategie snižování emisí skleníkových plynů. Jádro bude podle mne do doby, než přijde úplně nová technologie a bude vyřešeno ukládání paliva a bezpečnost, stagnovat.

Odpovězeno: 15. 02. | 13:09Autor: Stanislav Novotný

Otázka: Pane Bursíku, je známo, že soukromá společnost OKD usiluje o těžbu uhlí na frenštátsku ( byť tomu říká šlechetně "průzkumná ražba" ). Pomůžete svýn vlivem místním iniciativám,aby se důl s konečnou platností zasypal tak jak to žádá absolutní většina v regionu ?

Martin Bursík: Ministerstvo životního prostředí rozhodlo, že na průzkumnou štolu musí investor zpracovat hodnocení vlivu na životní prostředí EIA. Obvodní báňský úřad sice OKD štolu povolil, ale jeho nadřízený na základě stanoviska MŽP zrušil. Už v roce 1998 v Tošovského vládě jsme prosadili úpravu surovinové politiky, která počítala s těžbou černého uhlí ve Frenštátu v hloubce cca 1 km na hranici CHKO Beskydy. Těžbu považuji za nežádoucí a tentö postoj budeme zastávat nadále.

Odpovězeno: 15. 02. | 13:15Autor: J. Vaclavik

Otázka: Zdravm,
kdyby bylo dnes referendum o umstn radaru, jak byste hlasoval?

Martin Bursík: Uspořádat referendum v době, kdy zdaleka nemáme pohromadě veškeré informace, by bylo politicky nezodpovědné. Známe sice základní technické parametry radarové základny, ale neznáme ani názor spojenců v Severoatlantické alianci, ani parnterů v EU. Strana zelených bude usilovat o to, aby vláda požádala vládu SPojených států o garanci, že radarový systém bude začleněn do řízení a velení NATO. Současně budeme působit tak, aby vláda konzultovala budování radarové stanice s partnery v NATO a EU. Bez odpověďí na tyto otázky bych nebyl schopen odpovědně o základně hlasovat. Shrnuto: kdyby bylo referendum dnes, myslel bych si své o jeho vyhlašovatelích a věnoval bych čas něčemu smysluplnějšímu než hlasování o něčem, o čem nemám zakladní infromace. To by bylo referendum o rozložení emocí ve společnosti, nikoli o vezpečnostně-politických aspektech projektu.

Odpovězeno: 15. 02. | 13:20Autor: veverka

Otázka: Pane Bursík,víte že Evropští zelení jsou proti americkým základnám v Česku a Polsku?http://www.nezakladnam.cz/index.php?id =109
Uvědomujete si,že jdete proti svým voličům a především chování pana Schwarzenberga vyvolává u nich značné rozčarování?Jak může váš ministr prosazovat základnu USA u nás?

Martin Bursík: Vím to, mluvil jsem o tom po vydání s jednou z mluvčí Evropských zelených, Ulrike Lunacek. Vydali stanovisko, aniž by znali podrobnosti našich postojů, a argumentů. Máme za sebou také jinou historickou zkušenost. Den po vydání postoje Evropských zelených nám připomněl prezident Putin v Mnichově studenou válku, náš ministr Karel Schwarzenberg noblesně nicméně tvrdě zareagoval. A Evropští zelní vydali hned další tiskovou zprávu. Shrnuto. Názor Evropských zelených je fundovaný jen zčásti, protože neměli k dispozici relevantní infromace k posouzení. Ale hlavně, vychází z jiné historické zkušenosti.

Odpovězeno: 15. 02. | 13:26Autor: Jaromir Tert

Otázka: drzim Vam palce, snad se blyska na lepsi casy co se tyce ekologie. S ekologickou reformou bych sel mnohem dal, ale je maly zazrak pokud v teto spolecnosti materialna zrealizujete alespon toto. Jen takova doplnujici otazka, v programu jste meli podporu veg. ve verejnych zar., budete to realizovat?

Martin Bursík: Děkuji. Šanci na to, aby Česká republika zavedla chytřejší model ekologické daňové reformy, bohužel promarnila předchozí vláda ČSSD. Osm let blokovala jeden návrh Ministerstva životního prostředí za druhým. Nakonec naši vládě nezbývá nic jiného, než v první fázi reformy od 1.1.2008 zavést jen to minimum, které stanoví směrnice o zdanění energií. Efekt této reformy na životní prostředí bude v první fázi minimální. Ale je důležité, že ji zavedeme a že jsme se dokázali shodnout na tom, že výnosy z sic nízkých sazeb spotřebních daní z uhlí, elektřiny a zemního plynu vrátíme do ekonomiky tím, že snížíme povinné platby socïálního pojištění. Ve druhé fázi připravíme daň z oxidu uhličitého po vzoru skandinávskýách zemí a Slovinska. Toc už bude zajímavější. Cílem je efektivita. Ke druhé části otázky: biopotraviny do škol nadále prosazujeme. Podařilo se nám prosadit zřízení podvýboru pro ochranu spotřebitele, který na tématu začne mimo jiné .

Odpovězeno: 15. 02. | 13:33Autor: veverka

Otázka: Nedávno jsem četl ve zprávách,že chcete dát do škol dokument Ala Gora Nepříjemná pravda(podle mne skvělý dokument).Je to pravda?A podotázečka:Myslíte si,že ho viděl pan Klaus?

Martin Bursík: Al Gore udělal vynikající práci v mobilizaci lidí na celém světě v nezbytnosti přistoupit k boji proti globálním změnám klimatu. Jednáme s distributorem o autorských právech. Chceme spolu s ministryní školství Danou Kuchtovou poslat kopie do všech středních škol. Moc mne zajímá reakce nové, nastupující generace. O ni se totiž především jedná. Prezident Klaus je v tématu gobálních klimatických změn úplně vedle. Vykládá nesmysly. O nejprestižnějším panelu zhruba dvou tisícověk vědců, kteří pod OSN analyzují vědecké zprávy a empiricky naměřená data, mluví jako o nějaké "nevládní organizaci zeleného zabarvení". Klaus ztratil schopnost vědeckého a kritického myšlení. Má svoji pravdu, svoji ideologii - kterou se sice pravda odlišuje od téměř všech - ale už není schopen brát v úvahu empirická data, trendy a vývoj vědeckého poznání. To je smutné. Jeho vyjádření vypovídají více o něm samotném.

Odpovězeno: 15. 02. | 13:34Autor: greenleaf

Otázka: bry den. vite ze se mezi mladezi pouziva termin "bursik" pro oznaceni jointa, tedy marihuanove cigarety? :) a jaky je postoj zelenych k legalizaci konopi? diky!

Martin Bursík: To je dobré :-) Zelení jsou pro dekriminalizaci, nikoli legalizaci konopí. vedle toho je to technická plodina, ze které lze mimo jiné vyrábět také elektřinu a teplo - obnovtielný zdroj energie.

Odpovězeno: 15. 02. | 13:38Autor: Pavel Jeřábek

Otázka: Dobrý den, jsem volič SZ a to spíše pravicově zaměřený. Nelíbí se mi proto, když někdo cpe českou SZ doleva. Líbí se mi naopak Váš nekompromisní postoj ke KSČM. Budete dál prosazovat trend SZ, který neuznává škatulkování vlevo-vpravo, a nebudete podléhat tlaku levicových evropských zelených?

Martin Bursík: Odmítnutí ideologického pojetí politiky (boje levice a pravice na život a na smrt)bylo jedním ze základních kamenů našeho politického úspěchu. Právě tímto krokem jsme si dokázali vytvořit prostor pro vlastní zelnou politiku. Posuzujeme politická témata neideologicky, bez předsudků, věcně. To česká politika potřebuje více než co jiného. Soutěž argumentů, ne ideologických pouček, pravd a nepravd. Tento přístup se stal součástí genetické výbavy Strany zelených. Jen politický amatér by se rozhodl opustit tuto politickou pozici a vstoupit do válečné vřavy levice a pravice, která by ihned Zelené překřičela. tedy, bez obav. Budeme nadále konzistentní.

Odpovězeno: 15. 02. | 13:46Autor: Jan

Otázka: pane Bursík nebylo by lepší prosadit snížení daně u hybridních aut než prosazovat daň z výfukových plynů? Vaše cíle jsou pěkné, ale zdá se že na to jdete špatnou cestou

Martin Bursík: Myslím, že se můžeme shodnout. Na jedné straně je spravedlivé, aby každý motorista platil podle míry znečišťování životního prostředí. V Británii už mají zavedenu tzv. Motor Vehicle Levy, která diferencuje daň z motorového vozidla podle emisí hlavního skleníkového plynu, CO2. K něčemu podobnému se také dostaneme. A vedle toho je rozumné, podpořit úsporné automobily na hybridní pohon, např. zkrácením doby odpisu pro podnikatele (po odpisu auto prodají nejčastěji fyzické osobě). Jezdím Hondou Civic Hybrid, která má emise CO2 celkem 109 g/km ! A tady "brečí" Martin Jahn ze Škoda Auto, že budou přesouvat výroby na východ. To proto, že obecně německé automobilky včetně Škoda Auto nejsou zrovna šampióny ve snižování emisí z motorů. Škoda má průměrné emise 152 g/km. Technologie jsou tady. Jde jen o vůli. protože automobilky nedodržovaly dobrovolnou dohody, kterou v r. 1998 podepsaly, dostaly to od komise "natvrdo" v podobě Směrnice. To velmi podporuji.

Odpovězeno: 15. 02. | 13:50Autor: honza

Otázka: budete více propagovat peletky? jako náhrada uhlí pro lokální topení se mluví pouze o dřevu, i když peletky mě příjdou schůdnější i výhodnější... bohužel se o nich neví

Martin Bursík: Budu. V ČR je řada výrobců, kteří vyrábí kotle na biomasu. Ať již jde o zplynování palivového dřeva, dřevní štěpky. Nebo automatické kotle na dřevěné či rostlinné pelety. Budeme podporovat vše. Do koaliční smlouvy a programového prohlášení jsme prosadili přeřazení palivového dříví, štěpky a pelet do snížené sazby DPH. ČSSD to ihned opsala a předložila Poslanecké sněmovně jako poslanecký návrh. To je dobře. Samozřejmě realizaci našeho vládního programu podpoříme.

Odpovězeno: 15. 02. | 13:52Autor: veverka

Otázka: Co si myslíte o výrocích pana Klause v HN:"Žádné ničení planety nevidím, nikdy v životě jsem neviděl a nemyslím, že nějaký vážný a rozumný člověk by to mohl říci a environmentalismus je inkarnace novodobého levičáctví."?

Martin Bursík: Při vší ústě k prezidentskému úřadu, buď jde o problém se zrakem anebo s hlavou.

Odpovězeno: 15. 02. | 13:59Autor: Pavel Horcicka

Otázka: Věříte tomu, že "zelená politika" má šanci odvrátit hrozící kolaps této planety nebo jsme již překročili onen kritický bod?

Martin Bursík: Nedávno jsem četl zprávu, že dochází u zhruba 3/4 typů ekosystémů na Zemi k jejich degradaci. Zničili jsme polovinu deštných pralesů v Amazonii a subsaharské Africe. Zničili jsme 1/5 korálových útesů. Tají ledovce. Vše podrthuje stále větší tlak na planetu Zemi kvůli exponenciálnímu růstu světové populace. Náš životní styl je neudržitelný. Musíme stabilizovat emise skleníkových plynů a poté je snižovat. Orientovat se na obnovtielné zdroje. Šetřit. Investovat do moderních úsporných technologií. A spolupracovat s rozvojovými zeměmi a pomoci, aby jejich vývoj nezopakoval naše chyby. Planeta Země není nafukovací a je jen jedna. Podle mne jsme právě nyní v kritickém bodě. Svět si to začíná uvědomovat. V EU jsme v dobré společnosti. Přál bych si, abychom začali více aktivně formulovat aktivní politiku ochrany životního prostředí a klimatu v EU.

Odpovězeno: 15. 02. | 14:06Autor: J.Hrodek

Otázka: Zdravím,jako volič SZ těžko snáším účast ve vládě s ODS,bojím se tzv.pochlebování.Myslím,že by jste měli jednoznačně prosazovat referendum o radarech a ne tvrdit,že
má malou šanci na prosazení.Uděláte to?

Martin Bursík: Postupně jsme si ve vztahu k ODS vybudovali respekt. Jsme čitelní, máme jasné politické priority i politický styl. Dáváme si pozor i na solidnost, protože ta je základem důvěry politických partnerů. Od premiéra Topolánka bylo moudré nabídnout manším koaličním partnerům ve vládě 1/2 křesel, my toho na druhé straně spolu s KDU-ČSL nezneužíváme. Do programového prohlášení se nám podařilo vyjednat tolik našich programových priorit, že o pochlebování nemůže být ani řeči. Jsme vzájemně se respektující političtí partneři. Na řadu témat máme odlišné pohledy, ale vládní program budeme prosazovat společně.

Odpovězeno: 15. 02. | 14:15Autor: kremilek

Otázka: Dobry den. Jak vidite budoucnost Zelenych v CR. Mam na mysli rozpor mezi levicovou vetsinou strany a stredopravicovym vedenim, ktere ji dostalo do PSP a vlady. Co bude po Bursikovi a spol.? Jak uklidnite radikaly ve strane? Jak sloucite rozum a realitu s extremismem? diky a drzim palce :)

Martin Bursík: Dobrý den. Popisujete to myslím příliš dramaticky. Žádná levicová většina není. Středopravé vedení také ne. Drtivá většina členů strany (a hlavně voličů) levice a pravice nazajímá. Máme jak liberální proreformní ekonomický program, tak vlastní představu o penzijní a zdravotní reformě. Máme silný akcent na ochranu lidskýách práv a menšin atd. A co bude po Bursíkovi? Rád bych vychoval nástupce, kteří budou pokračovat v současném kurzu strany, tj. ve věcné, neideologické (a samozřejmě zelené) politice. Nejlepším lékem proti radikalismu je odpovědnost. Pod tíhou odpovědnosti se mění i ten největší radikál. Děkuji za držení palců.

Odpovězeno: 15. 02. | 14:16Autor: Drix

Otázka: Dobrý den pane ministře, chtěl bych se Vás zeptat na problém související s povolením limitů těžby pro obce Horní Jiřetín a Černice na Mostecku. Budete jako Strana zelených i nadále usilovat o zrušení limitů? Děkuji za odpověď

Martin Bursík: Pozor. My usilujeme o zachování limitů těžby nikoli zrušení !!! To máme i v programovém prohlášení vlády. A to v žádném případě přepisovat nehodláme.

Odpovězeno: 15. 02. | 14:18Autor: Doko

Otázka: Dobrý den. Jaké máte vzdělání? Děkuji za odpověď.

Martin Bursík: Přírodovědecká fakulta University Karlovy, obor ochrana životního prostředí

Odpovězeno: 15. 02. | 14:19Autor: Martin P.

Otázka: Pane Bursiku, myslite si, ze obnovitelne zdroje energie (vitra, slunce, voda, biomasa) mohou v podminkach CR nahradit stavajici hnedouhelne elektrarny?

Martin Bursík: Ano. Jedinou otázkou je KDY? A to závisí do značné míry na nás politicích, jaké vytvoříme ekonomické a právní prostředí, kolik budeme investovat do vývoje a výzkumu atd.

Odpovězeno: 15. 02. | 14:24Autor: janh.

Otázka: Doopravdy si myslíte, že 10% zdražení uhlí z titulu ekolog.daně omezí jeho spotřebu pro vytápění domácností. Co to udělat obráceně a daňově zvýhodnit domácnosti vytápěné zemním plynem, případně jinými ekologičtějšími palivy.

Martin Bursík: Nemyslím. Využijeme peníze z Evropských fondů a připravíme prostřednictvím Státního fondu životního prostředí speciální dotace na náhradu vytápění uhlím obnovitelnými zdroji energie. Dotace budou de facto nárokové. Kdo splní kritéria, použije certifikovanou technologii ... dostane dotaci. Vedle toho budeme jednat s komerčními bankami o tom, která z nich by šla do nabídnutí speciálního úvěrového produktu na ekologické vytápění. Úvěr budou uživatelé splácet z úspor na nákladech za palivo. Do konce roku by to mohlo být hotové. Stále čekáme na Operační program životní prostředí z Bruselu.

Odpovězeno: 15. 02. | 14:29Autor: Jiří Souček

Otázka: Dobrý den, volil jsem vaší stranu, protože si přeji čistší životní prostředí a zdravější život. Podpoříte návrh zákona, který zpřísňuje kouření na veřejných místech?

Martin Bursík: Dobrý den. Podpoříme. Takový návrh zákona je ve Sněmovně. Navrhl ho poslanec ODS, lékař Boris Šťastný. Všichni naši poslanci návrh zákona podpoří. Obsahuje zákaz kouření v restauracích resp. nutnost případně vymezit speciální místnost pro kuřáky.

Děkuji Vám všem za věcné a zajímavé otázky. Odpovědi jsem přetáhl rád o půl hodiny. Omlouvám se všem z Vás, kterým jse nestačil odpovědět. Vše dobré, martin bursík

 

Právě se děje

Další zprávy