Sjezd Zelených on-line: Boj o radar

17. 2. 2007 20:01
Reportéři Aktuálně.cz celou sobotu sledovali on-line první den klíčového "vládního" sjezdu Strany zelených.

20:34 Jeden z konferenciérů otevřel rozpravu předcházející samotné volbě předsedy. Mezi delegáty se našli tři, kteří chtěli předsedovi položit otázku. Druhý z nich se Martina Bursíka zeptal na jeho názor na kvalitu pitné vody v ČR. 

.  

20:29 Evropská unie podle něho potřebuje ústavní smlouvu a potřebuje také unijního ministra zahraničních věcí. 

20:26 Bursík ve své řeči zmínil priority Strany zelených ve vztahu ČR-EU a EU-Čína. V souvislosti s Čínou hovořil také o potřebě apelovat na Čínu, aby dodržovala lidská práva. 

20:15 Martin Bursík je podle očekávání jediným kandidátem na předsedu. Nominaci přijal. Teď pronáší kandidátský projev. 

20:03 Sjezd se chystá na představování kandidátů do předsednictva strany. Zatím si delegáti odhlasovali pětiminutový limit pro prezentaci kandidátů do všech funkcí. 

.  

19:50 Sjezd přijal usnesení zahraniční sekce a poslance Ondřeje Lišky k radarové základně. Pro bylo 156 delegátů, proti 47 a 75 se zdrželo. Usnesení požaduje, aby byl radar podřízen Severoatlantické alianci, nikoli jen vládě USA. 

19:43 První dva návrhy na usnesení o postoji SZ k radarové základně USA na území ČR přijaty nebyly. 

19:40 Delegáti mají s obsluhou hlasovacích zařízeních problémy i po instruktáži. 

19:37 Zástupkyně návrhové komise SZ delegáty seznámila s jednotlivými návrhy usnesení sjezdu. V tuto chvíli probíhá instruktáž ke způsobu hlasování. Dnes již poněkolikáté. 

19:31 Začíná hlasování o postoji Strany zelených k radarové základně USA v Brdech. 

19:10 Nyní mají delegáti desetiminutovou přestávku. 

.  

19:05 Předseda Bursík se na chvíli ukázal v tiskovém středisku, hovořil v přímém přenosu do ČT. Je očividně v dobré náladě, i když mnozí delegáti jdou proti němu. "Dobře se bavte!" rozloučil se s novináři. 

19:01 Po dvou hodinách končí debata o postoji zelených k radarové základně. Teď bude následovat hlasování o usnesení. Poslanec Liška na závěr připomíná, že příští týden už bude v USA, aby získal podrobnější informace o radaru. Vyzval delegáty, aby podpořili stanovisko stranického vedení. 

18:52 Jeden z delegátů navrhnul usnesení, aby zelení souhlasili s umístěním radaru v Brdech jen tehdy, pokud Spojené státy ratifikují Kjótský protokol o globálním oteplování. 

18:44 Předseda Bursík vyzval delegáty sjezdu, aby neutíkali od odpovědnosti a snažili se ovlivnit proces s umisťováním radaru. "To téma je tady, aniž by to byla naše priorita," řekl Bursík. Dodal, že na referendum je brzy, když o radaru není dost informací a není známo ani stanovisko NATO a EU. 

18:35 Debata mezi "odpůrci" a "příznivci" radaru se začíná vyrovnávat. Mezi posledními vystupujícími převažují umírnění straníci. "Chovají-li se Spojené státy v této otázce arogantně, pak to nemusí být důvod, abychom se takto chovali my," prohlásil Martin Ander z Brna. 

18:23 Karel Jech z Prahy uvedl, že radarová základna je natolik globální záležitostí, že se o ní nedá rozhodovat v základních organizacích Strany zelených. Podpořil názor stranického vedení, aby se debata o protiraketové obraně přesunula do NATO a EU. 

18:05 Velký potlesk vyvolal návrh brněnského delegáta, aby byla debata o radaru ukončena, protože všechny argumenty už byly řečeny. "Delegáti si mohou vybrat," řekl člen zelených z Brna. Sjezd odsouhlasil, že další straníci se do debaty už nemohou přihlásit. 

.  

17:53 Do debaty o radaru se přihlásilo už více než třicet delegátů. Zdá se, že se bude diskutovat ještě dlouho. S požadavkem referenda k radarové základně se přihlásil i Matěj Stropnický, který prosadil tento bod na dnešní program sjezdu. 

17:41 Výrazná většina diskutujících se vyjadřuje proti radaru, respektive pro referendum. Jen několik zelených zatím oficiálně podpořilo stanovisko stranického vedení, aby zelení prosazovali přesunutí radaru pod systém NATO. Například Horst Lampert z jižních Čech se obává, že radar odstartuje další závody ve zbrojení. "Co čeká naše vnoučata, to je hrůza!" vykřikl. 

17:35 Pavel Křivka ze Svitav označil Spojené státy, které žádají o umístění radaru v Brdech, za globálního parazita a globálního agresora. Zelení by podle něho měli radar odmítnout. 

17:30 Místopředseda pro zahraničí Petr Štěpánek navrhnul usnesení, aby zelení nesouhlasili s radarem, pokud nebude součástí NATO, a aby bylo vypsáno referendum. 

17:13 Liška slíbil, že v nejbližších týdnech zelení představí návrh ústavního zákona o obecném referendu. Ten by měl například vymezit, za jakých podmínek by mohl být plebiscit vyhlášen a na jaká témata. 

17:08 "Téma radaru v posledních týdnech rozdělila českou společnost, nedopusťme, ať rozdělí i nás," vyzývá delegáty poslanec Ondřej Liška. Podle Lišky nebyla Severoatlantická aliance dostatečně o záměru USA o protiraketové základně vyrozuměna. Proto by měla tato debata mít evropský a auroatlantický rozměr. "Máme povinnost tuto debatu do NATO vnést," říká Liška v emotivním proslovu. 

.  

16:57 Začíná debata o postoji zelených k americkému radaru. Jiří Čáslavka čte stanovisko zahraniční sekce zelených. Mluví se v něm o nutnosti přijmout ústavní zákon o obecném referendu a o tom, aby vláda získala od USA garanci, že radarová základna se stane součástí NATO. Zelení chtějí zároveň jednat s NATO a EU. 

16:50 Delegáti čtou písemné zdravice předsedů ODS a KDU-ČSL Mirka Topolánka a Jiřího Čunka. Oba si cení korektního partnerství ve vládní koalici. "Beru tuto vládu jako tým," napsal Topolánek. 

16:45 "Jsem urputným zastáncem raketové základny v Česku," prohlásil nezávislý senátor Jaromír Štětina, který byl do druhé komory parlamentu zvolen na kandidátce zelených. Podle Štětiny je protiraketová základna zárukou bezpečnosti. 

16:33 Europoslanec za německé zelené Milan Horáček mluvil dlouze o názorech prezidenta Václava Klause na ekologii. "Za takového prezidenta se stydím," řekl Horáček. Vadí mu například to, že v rozhovoru pro Hospodářské noviny na otázku, zda člověk ničí planetu a škodí sám sobě, Klaus odpověděl: "To je takový nesmysl, že snad větší jsem ještě neslyšel." 

.  

16:24 Obědová přestávka končí. Jako první z hostů vystoupila spolupředsedkyně polských zelených Magdalena Mosiewicz, která mluvila o společné česko-polské otázce: americké základně. Uvedla, že polští zelení prosazují referendum o amrických raketách a zároveň požadují společnou evropskou obrannou strategii, aby Evropa nebyla závislá na vůli několika lidí na Floridě. 

15:55 Ačkoli se před sjezdem zdálo, že předseda Bursík má ohledně případného referenda o radaru stranu pod kontrolou (zelení nebudou trvat na všelidovém hlasování, ale budou požadovat, aby byl radar pod NATO), nálada na sjezdu je nepřehledná a těžko se dá odhadnout, jak se nakonec strana k radaru postaví. "Nedokážu to odhadnout," řekla Aktuálně.cz poslankyně Kateřina Jacques.  

15:20 Mezi hosty sjezdu je i rakouská velvyslankyně a manželka před časem zesnulého rakouského prezidenta Margot Klestil-Löfflerová. 

15:12 Delegáti vytahují stravenky a odcházejí do vedlejších prostor na oběd. Sjezd má přestávku, po níž se očekává nejdramatičtější část víkendového rokování - diskuse o referendu k radarové základně. Následně se bude volit nové vedení strany. 

.  

14:53 Svou zdravici delegátům právě přednáší spolupředseda německých Zelených Reinhard Bütikofer. Mimo jiné také tlumočil pozdravy další z předsednického dua německých zelených Claudie Roth a všech německých zelených. Bütikofer označil české zelené za "shooting star", vycházející hvězdu evropského "zeleného nebe". 

14:33 Poslankyně Kateřina Jacques delegáty informuje o aktivitách "zelených" poslanců v Poslanecké sněmovně a z důvodu časové tísně odkazuje na parlamentní webové stránky. 

.  

14:24 Předseda Bursík veškerá tvrzení Matěje Stropnického odmítl. Nesouhlasí ani s tím, že by se strana centralizovala. Bursík připomněl, že republiková rada delegovala své pravomoci o schvalování koaliční smlouvy a kandidátů do vlády na předsednictvo strany. Koaliční smlouvou a výběrem ministrů se zabývali i poslanci zelených. 

14:10 Matěj Stropnický naplňuje svou roli stranického rebela. V diskusi kritizoval nejužší vedení strany, že s republikovou radou, jejíž je členem, nekonzultovalo koaliční smlouvu v druhé Topolánkově vládě. Kritizoval i to, že se republiková rada nepodílela na výběru lidí do ministerských křesel. 

.  

13:52 Na sjezdu je klid. Delegáti přednášejí své připravené příspěvky. Teď se hovoří o hospodaření strany, která byla před dvěma lety v minusu a soud na ni uvalil exekuci. Díky úspěšným volbám se zelení z finančních potíží dostali. "Rok 2006 z hlediska hospodaření ukončil ekonomickou a právní nejistotu," řekl Martin Tichý, který má v předsednictvu na starosti hospodaření. 

13:35 Nejčastěji zmiňovanými slovy v příspěvcích nejvyšších stranických představitelů jsou ta, že Strana zelených je v současnosti respektovanou standardní politickou stranou. Účastníci sjezdu si znovu vychutnávají historický volební úspěch. 

13:14 Sjezd neustále zdržují diskuse o procedurálních otázkách. Naposledy se asi patnáct minut mluvilo o tom, kdy mohou delegáti diskutovat o zprávách, které přednesl předseda Bursík a další nejvyšší představitelé strany. 

.  

12:58 Vicepremiér a kandidát na předsedu SZ Martin Bursík pronáší bilanční projev. Zmínil rekordní výsledek ve volbách, úspěchy v povolebním vyjednávání a orientaci Strany zelených na programové priority. Ocenil vládní programové prohlášení a označil je za "nejzelenější" v české historii. 

12:52 Na víkendovém sjezdu strany nedojde k jednání o návrzích na změny stanov SZ. 

12:44 Delegáti se dohadují o tom, kolik musí být v sále přítomno hlasujících, aby byl sjezd usnášeníschopný a kolik je třeba hlasů pro přijetí usnesení. Nyní probíhá hlasování o programu sjezdu. 

12:34 Stropnický slaví první úspěch. Jeho návrh, aby se o radaru jednalo už dnes, podpořila většina - 146 delegátů. Proti bylo 85 straníků, hlasování se zdrželo 46 delegátů sjezdu. Ze sálu se ozval potlesk. 

.  

12:31 Delegáti neschválili, aby se o radaru jednalo až v neděli po obědě, jak navrhoval poslanec Liška. Pro jeho návrh bylo 127 delegátů, proti 72 a 67 se zdrželo hlasování. 

12:13 Chystá se hlasování o změně programu sjezdu, tedy i o návrzích, které se týkají radarové základny USA v Brdech. 

12:04 Poslanec Ondřej Liška v reakci na požadavek Matěje Stropnického navrhnul, aby se radarová základna stala jedním z bodů sjezdu až v neděli po obědě. Liška ve shodě s předsedou Bursíkem nepokládá referendum za smysluplné. Chtějí, aby byl radar součástí systému NATO a nikoli jen USA. Liška zároveň navrhnul, aby se sjezd v neděli zabýval evropskou ústavou. Někteří členové proevropsky laděné Strany zelených mají problém s tím, že strana je ve vládě s evropsky skeptickou ODS. 

12:00 Matěj Stropnický z republikové rady strany podle očekávání vystoupil s požadavkem, aby se radarová základna stala jedním z témat ještě dnes před volbou předsedy a dalších nejvyšších funkcionářů strany. Oficálně navrhnul změnu programu sjezdu. "Stejně bychom se na to kandidáty ptali," řekl Stropnický a dodal: "Byl by to dobrý začátek našeho sjezdu, abychom pouze neúředničili." Stropnický chce, aby zelení prosazovali referendum o radaru. 

.  

11:28 O největší rozruch se zatím postaral Jiří Čejka z předsednictva sjezdu, které všechny kandidáty do pracovních komisí sjezdu oslovuje "přítel" a "přítelkyně". "Některé strany mají oslovení soudruh, soudružka, jiné bratr, sestra, my máme oficální oslovení přítel a přítelkyně," vysvětlil na dotaz z pléna Čejka. 

11:15 Volí se pracovní předsednictvo sjezdu a další komise. Delegáti se zatím potýkají s technickými potížemi při obsluze volebních zařízení. Opakovaně se vysvětluje návod obsluhy.  

10:47 Sjezd strany začal s téměř hodinovým zpožděním. Na úvod zazněla česká hymna Kde domov můj i evropská Óda na radost. "Jelikož jsme Strana zelených, zazní i evropská hymna," vysvětlil předseda strany Martin Bursík. 

10:05 Kromě potvrzení Martina Bursíka v předsednickém křesle Strany zelených se na dnešním jednání očekává ostrá debata kvůli případnému referendu o americkém radaru v Brdech. 

 

Právě se děje

Další zprávy