Bursík: Odstoupím ve vteřině, co rozhodne vedení strany

Pavel Baroch
8. 6. 2009 1:29
První povolební rozhovor s předsedou Strany zelených
Martin Bursík
Martin Bursík | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Předseda Strany zelených Marzin Bursík po neúspěchu v eurovolbách nabídnul svou funkci.

"Jestliže vedení strany usoudí, že prospěje pro parlamentní volby změna, ve vteřině tohoto rozhodnutí odstoupím z funkce předsedy a uvolním místo jinému," řekl Bursík v prvním povolebním rozhovoru pro Aktuálně.cz. V něm se pokusil i popsat důvody, proč zelení ve volbách propadli a získali jen dvě procenta hlasů.

Proč Strana zelených podruhé po sobě neuspěla ve volbách? Napřed jste propadli v krajských volbách a teď v evropských.

Myslím, že středový volič rozptýlil hlasy mezi mnoho středových stran a hnutí. To je nevýhoda evropských voleb, že kandiduje mnoho dobrodruhů, protože je motivuje vidina finanční odměny, když překročí jedno procento. Toto naštěstí v parlamentních volbách nehrozí, tam je potřeba tři procenta. Určitě negativní roli hrál i fakt, že velkým stranám se masivní kampaní podařilo zvrátit volby v souboj ODS a ČSSD. V takovém případě vždy hrozí, že středové strany propadnou. Zachránila se akorát KDU-ČSL, která má stabilní voličskou základnu.

Neznamená to, že Strana zelených skončí v propadlišti dějin jako například v minulosti ODA?

To si nemyslím. Rozdíl je v tom, že politika Strany zelených je nosná. ODA a další neúspěšné středové strany měly kontinuální problém s vlastní identitou, s tím, co vlastně v politice chtějí. Strana zelených je ve zcela odlišné pozici, nemáme konkurenci v politice ochrany životního prostředí, ochrany klimatu, ochrany lidských práv. Jsem přesvědčen, že výsledek evropských voleb, který zredukoval politickou pluralitu na všehovšudy čtyři politické strany, naopak povede k tomu, že lidé, kteří hledají alternativu k těmto čtyřem stranám, už nerozptýlí své hlasy mezi více politických subjektů, ale budou je koncentrovat k té nejreálnější alternativě, tedy Straně zelených.

Mají malé strany vůbec nějakou budoucnost?

Strana zelených je v celé Evropě malou stranou, přesto výsledky v evropských volbách ukazují, že zelení v Evropě posílí. To znamená, že naše politika je ve většině evropských zemích nosná a stále více atraktivní.

Udělali jste v kampani nějakou chybu?

Vedli jsme kampaň striktně jako kampaň do evropského parlamentu. Odmítli jsme ji zvrátit na kampaň nad domácími politickými tématy. Tohle někteří mohou vnímat jako chybu, ale já si myslím, že to je naopak dokladem principiálnosti naší politiky.

Uškodila vám nízká volební účast? Proč přišlo tak málo lidí?

Podle mne uškodila. Málo lidí přišlo proto, že jsou otrávení politikou. Zároveň většina kandidujících stran a bohužel i prezident prezident republiky přesvědčovali voliče, že evropské volby jsou nedůležité a evropský parlament má malý význam. Opak je pravdou. Drtivá většina zákonů, které ovlivňují reálný život občanů České republiky, vzniká v evropském parlamentu formou schválených směrnic a nařízení. Nízká volební účast nás spíše zařazuje mezi zemně východní Evropy a je bohužel dokladem toho, že se teprve začínáme cítit Evropany.

Byl Jan Dusík tím správným lídrem?

Bezpochyby má vysokou kvalifikaci pro to, aby reprezentoval Stranu zelených v evropském parlamentu. O tom není pochyb. Převyšuje mnoho kandidátů jiných politických stran, odpracoval kampaň naprosto poctivě, ale zároveň pracoval s handicapem politika, který není u veřejnosti známý a teprve si získává sympatie.

Jak se na tom mohlo podepsat, že se od Strany zelených odtrhla Demokratická strana zelených?

Demokratická strana zelených přes neuvěřitelně nákladnou kampaň za desítky milionů korun získala něco přes půl procenta. Cílem její kampaně nebylo uspět v evropských volbách, ale poškodit Stranu zelených. Myslím, že nás to opravdu poškodilo. Přestože máme za sebou vyřešení vnitřního sporu o směřování Strany zelených a o tom, kdo stranu vede, souběžná kampaň dvou plagiátů zelených vytvářela dojem, že zelení jsou nadále rozhádaní. To nebyla a není pravda. Ale bezpochyby to psychologicky nás to poškodilo.

Jak se podle vás odrazí výsledek v eurovolbách na předčasných parlamentních volbách?

Eurovolby zredukovaly politickou pluralitu v ČR na všehovšudy čtyři politické strany. Kdybychom překopírovali tento výsledek na parlamentní volby, vyplynuly by z něj dvě možnosti. Buď velká koalice, která zablokuje demokratický vývoj v zemi na čtyři roky, anebo dokonce riziko vytvoření koalice ČSSD s KSČM. Nepochybuji o tom, že veřejnost si uvědomí závažnost parlamentních voleb a význam Strany zelených pro možnost ustavení nekomunistické vlády po předčasných volbách.

Co výsledky v eurovolbách znamená pro vás osobně? Zůstanete předsedou strany?

To se uvidí. Udělám to, co bude nejlepší pro Stranu zelených. Přijímám odpovědnost za výsledek v evropských volbách. Jestliže vedení strany usoudí, že prospěje pro parlamentní volby změna, ve vteřině tohoto rozhodnutí odstoupím z funkce předsedy a uvolním místo jinému. Zároveň jsem připraven nabídnout své služby straně formou kandidatury v některém ze čtrnácti volebních obvodů. Ale to vše se teprve rozhodně při debatě ve vedení strany.

 

Právě se děje

Další zprávy