Bursík hrozí, že nepodpoří vládu. Kvůli uhelným limitům

Pavel Baroch
4. 6. 2009 23:10
Bursíkův nástupce tvrdí, že vláda limity těžby nezruší
Martin Bursík
Martin Bursík | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Strana zelených pohrozila, že nepodpoří při hlasování o důvěře přechodnou vládu Jana Fischera.

Vadí jim premiérův dopis starostovi Litvínova Danielu Volákovi, z něhož podle předsedy strany Martina Bursíka může vyplývat, že kabinet chce prolomit limity těžby hnědého uhlí v severozápadních Čechách.

Fischer napsal odpověď na litvínovský dopis, v němž tamní zastupitelstvo žádalo o ujištění, že vláda neplánuje prolomení těžební hranice, a zároveň se ohrazuje proti návrhu státní koncepce surovinové politiky.

"Vážený pane starosto, mrzí mne negativní stanovisko zastupitelstva města Litvínova k připravované státní energetické koncepci a věřím tomu, že jde o zatímní stav. Musím však zdůraznit, že pro zajištění bezpečných dodávek základních životních potřeb pro obyvatelstvo České republiky je nutno někdy navrhovat i takové opatření, se kterými ne vždy všichni vysloví souhlas," citovala dopis agentura ČTK.

Fischer: Má vláda limity neprolomí

Foto: Ludvík Hradilek

Bursík uvedl, že bude požadovat od Fischera vysvětlení. "Chci věřit, že se to vyjasní," řekl Bursík, který do programového prohlášení předchozí Topolánkovy vlády prosadil, že těžební limity zůstanou zachovány.

Premiér Fischer ještě před schůzkou s Bursíkem uvedl, že postoj k limitům nemění: Nemá v úmyslu je rušit.

"O této věci současný kabinet nebude rozhodovat. Premiér v tomto smyslu také informoval už ve středu 3. června starostu Litvínova Daniela Voláka," řekl Aktuálně.cz mluvčí vlády Roman Prorok.

Dodal, že premiér se v dopise litvínovskému starostovi odkazoval na už zveřejněné závěry Pačesovy komise a následné zprávy Oponentní rady, která za určitých okolností prolomení limitů připouštěla.

Vládní prohlášení se o limitech nezmiňuje

Foto: MŽP

Podle Bursíkova nástupce v čele ministerstva životního prostředí Ladislava Mika jde jen o nedorozumění, které Fischer bez problémů vysvětlí.

"Jak při předávání úřadu, tak při přípravě programového prohlášení vlády o limitech byla pochopitelně řeč a bylo jasně řečeno, že tato vláda limity neprolomí. Naše ministerstvo na jejich zachování jednoznačně trvá," řekl Aktuálně.cz mluvčí ministerstva Jakub Kašpar.

Jenže: Ačkoli Miko tvrdil, že bude chtít, aby zachování těžebních limitů bylo součástí vládního programového prohlášení, nakonec se v dokumentu nic takového neobjevilo.

"Ministři a premiér se domluvili, že v programovém prohlášení bude jen to, co tato vláda dělat bude, nikoli to, co dělat nebude. Proto tam není řečeno, že vláda neprolomí územní ekologické limity těžby hnědého uhlí," vysvětlil Kašpar.

Greenpeace: Fischer to nemohl myslet vážně

Česká pobočka Greenpeace rovněž nevěří tomu, že by Fischer chtěl rozhodovat o těžebních limitech, které chrání Horní Jiřetín a Černice před zbouráním.

"Nevěříme tomu, že by pan premiér Fisher chtěl prolomit limity těžby nebo pro něco podobného připravoval půdu," řekl Jan Rovenský, vedoucí klimatické kampaně Greenpeace ČR.

"Doufáme, že jde o triviální přehmat. Pan premiér se nejspíš nepodíval, co  podepisuje. Dopis si zjevně nechal připravit od úředníků ministerstva průmyslu a výsledek  tomu odpovídá. K tak zásadnímu rozhodnutí, jako je otázka limitů, nemá  prostě letní vláda mandát," dodal Rovenský.

Uhlí je třeba vykutat, míní ministr

Současný ministr průmyslu Vladimír Tošovský je skutečně přesvědčen o tom, že by se měl povrchový důl v severozápadních Čechách rozšířit i za těžební limity, které v roce 1991 stanovila vláda Petra Pitharta.

"Z dlouhodobého hlediska je třeba těžební limity prolomit. Ale to není otázka pro tuto vládu, nýbrž dlouhodobá strategická úvaha," řekl Aktuálně.cz Tošovský.

 

Právě se děje

Další zprávy