Budoucností je Topolánek, alternativu kongres nenachází

Petr Holub
6. 12. 2008 18:00
K jaké volbě směřuje kongres ODS?
Mirek Topolánek míří k vítězství.
Mirek Topolánek míří k vítězství. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Předseda strany Mirek Topolánek přišel během soboty o největšího stranického rivala, když se prezident Václav Klaus vzdal funkce čestného předsedy.

Klaus rezignaci zdůvodnil tím, že ODS už není thatcherovskou konzervativní stranou, jakou byla v době, kdy ji zakládal.

"Nechci stát v cestě probíhající přeměně ODS ze strany pravicové a občanské ve stranu politického středu," řekl prezident delegátům.

Klausovi příznivci na to reagovali kritikou dalšího jednání kongresu: "Jsme svědky nezadržitelné trajektorie zániku," řekl například Vlastimil Tlustý.

Svým projevem uhnul Topolánkově obhajobě předsednického postu jeho vyzývatel Pavel Bém.

"Začínáme být ohroženým druhem," předpověděl během hodinového výkladu porážku ve všech dalších volbách, pokud se ve vedení strany nic nezmění.

Nevysvětlil však, co jiného než dosud by měla strana dělat.

Účastníci kongresu označovali Bémovo vystoupení za smířlivé do té míry, že umožňuje stažení kandidatury ještě před nedělní předsednickou volbou.

Vize do roku 2010

O konkrétní změně na kongresu mluvil právě jen Topolánek.

V podrobnostech představí svou vizi až v kandidátském projevu v neděli ráno. Prozradil však, že s koaličními partnery stanoví pro vládu nový seznam vládních priorit a případné změny na ministerských křeslech.

Hlavní změny ovšem nastanou uvnitř strany, kde by měla mnohem aktivněji pracovat Hlavní kancelář. S její pomocí bude možné získat pro vládní politiku podporu od krajských reprezentací ODS.

"Hlavní kanceláři k tomu v poslední době nechyběla vůle a nasazení, jako spíše politický mandát a výkonný politik. Oboje musí dostat," řekl Topolánek.

Po stranické cestě strana vysvětlí veřejnosti vládní politiku, která je podle premiéra pro občany výhodná, zatím si to však neuvědomují. Když se to podaří, nejsou volby v roce 2010 ztraceny. 

Ministři hájí svá křesla

O tom, že změnu nepřinese ani volba místopředsedů, svědčí seznam kandidátů. Nejvíc nominací a tím největší šanci k obhajobě mají dosavadní Topolánkovi zástupci Ivan Langer, Petr Nečas, Petr Bendl a Petr Gandalovič.

V řadě na volné místo po Pavlovi Bémovi, který už místopředsedou být nechce, stojí na prvních místech Miroslava Němcová a Jan Zahradil, kteří už také místopředsedy byli.

Kongres zřejmě potvrdí, že ODS má nejstabilnější vedení ve své historii, protože se po roce 2002 obešlo jen s kosmetickými změnami.

Nejpravděpodobnější zvrat v boji o funkce místopředsedy může přinést kandidatura ministrů Aleše Řebíčka a Jiřího Pospíšila. Podobně jako Nečas a Gandalovič chtějí stranickou funkcí zabezpečit ministerské posty.

Topolánek se tradičně boje o posty místopředsedů neúčastní. Sami delegáti nezačali o podpoře jednotlivých kandidátů jednat ani odpoledne.  

Krok k nové straně

Další otázky, které kongres otevřel, budou zodpovězeny až příští týden.

Delegáti se obávají, že pod patronátem Václava Klause vznikne nová pravicová strana a že Klausův rozchod s ODS je jedním z plánovaných kroků. Ani prezident při loučení se svými příznivci nic nevyloučil, naopak jim sliboval, že se poměry brzy změní k lepšímu. 

Delegáti zmiňují i katastrofický scénář, podle kterého do nové strany vstoupí několik poslanců ODS, kteří svrhnou ještě do Vánoc koaliční vládu.

 

Právě se děje

Další zprávy