Brabec: Návrh zákona o Šumavě by měl vzniknout letos

ČTK ČTK
21. 2. 2014 14:30
Podle ministra životního prostředí bude návrh kompilátem všech předchozích
Nový ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).
Nový ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). | Foto: Poslanecká sněmovna

Vimperk (Prachaticko) - Návrh zákona o Šumavě by měl vzniknout ještě letos. Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) půjde zřejmě o kompilát předchozích návrhů.

Naposledy zákon o Šumavě vypracoval Brabcův předchůdce Tomáš Chalupa (ODS), legislativní návrh předložil Poslanecké sněmovně třeba i Plzeňský kraj. Brabec to řekl v pátek novinářům při své první návštěvě Šumavy ve funkci ministra.

"Troufám si říct, že ve všech návrzích už bylo všechno napsáno. Někde toho bylo příliš moc, někde toho bylo zase málo. My se pokusíme o kompilát a půjdeme cestou méně podrobného," uvedl Brabec.

Podle něj se některé, pro šumavský národní park specifické, záležitosti nemusí objevit přímo v zákoně. "Například otázka zonace může být v podzákonné legislativě. Myslíme si, že návrh zákona by měl být stručný a specifikovat něco, co platí pro všechny národní parky," řekl Brabec.

Ministr uvedl, že absence zákona se citelně dotýká především obcí a měst na území parku. Také proto Šumavu přirovnal ke "spící Šípkové Růžence." Tento termín prý nejvíc vystihuje momentální stav prakticky všech samospráv. "Obce se potřebují probudit. A to znamená, že jim musíme nastavit pravidla, podle kterých by se mohly dále rozvíjet," řekl ministr.

Ten se při páteční návštěvě Šumavy kromě zástupců obcí sešel i s vedením správy parku.

Brabec uvedl, že vidí některé drobné problémy v chodu této organizace. "Správa národního parku se chová tak, že prohráváme soudy. Vidím tam konflikty a určitou vyostřenost, kterou jinde nepozoruji. Chápu, že problematika šumavského parku je jiná než například krkonošského. Ale určitě budu chtít slyšet od pana ředitele Mánka odpověď na některé otázky," řekl Brabec.

Ministr tím patrně reagoval na spory mezi šumavským parkem a ekology. Soud například řešil otázku možnosti otevření turistické stezky na Modrý Sloup, kácení při likvidaci kůrovcové kalamity nebo použití chemických postřiků proti škůdci.

 

Právě se děje

Další zprávy