Bonus za volby. Kdo získal a kdo ztratil imunitu?

Martina Machová Martina Machová
4. 6. 2010 21:00
Vyšetřování krouží třeba kolem Béma a Řebíčka. Jeden poslaneckou imunitu získal, druhý o ni přišel.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Kolem jejich politických a profesních rozhodnutí krouží či kroužila policie, nyní se jí ale skryli v labyrintu chodeb Poslanecké sněmovny.

Získali totiž poslaneckou imunitu. Pokud by je nyní chtěla policie z něčeho obvinit, musí je nejprve vydat sněmovna.
Aktuálně.cz popsalo příběhy nových poslanců, kteří se dostali v minulosti do hledáčku policie. Dva případy jsou dokonce stále živé.

Policie se například zabývá kontroverzním projektem Opencard. Vyšetřování směřuje k firmě Haguess i na pražský magistrát, který vede novopečený poslanec za ODS Pavel Bém.

Policisté prověřují, zda se lidé kolem projektu nedopustili trestných činů porušování závazných pravidel hospodářského styku a porušování povinnosti při správě cizího majetku.

Praha za Opencard dosud zaplatila téměř 900 milionů, karta samotná ale nevydělala ani korunu a audity objevily nesrovnalosti v jejím financování. Nikdo zatím nebyl obviněn.

Potíže s policií měla v minulosti i chomutovská primátorka Ivana Řápková, rovněž nová poslankyně za občanské demokraty.

Důvodem byl pro město nevýhodný padesátiletý pronájem rekreační oblasti kolem Kamencového jezera neznámé společnosti CV Relax. Navíc tamní radnice rozhodla, že areál rozšíří za tři čtvrtě miliardy korun z evropských fondů.

Komu tajemná firma patří, nejde dohledat. Vlastník se skryl za akcie na majitele. Jejím jednatelem je však další člen chomutovské ODS Zdeněk Fojtík.

"Případ byl odložen již v říjnu roku 2008," informovala mluvčí chomutovské policie Marie Pivková. Kauzu, která otřásala i tehdejší Topolánkovou vládou, později přebil radikální přístup Ivany Řápkové k neplatičům a pochybnosti kolem jejího studia plzeňských práv.

Končící poslanec Petr Wolf. O imunitu přišek kvůli dotacím. On tvrdí, že jde o pomstu ČSSD
Končící poslanec Petr Wolf. O imunitu přišek kvůli dotacím. On tvrdí, že jde o pomstu ČSSD | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Pardubický hokej

Do hledáčku policie se doslalo i vedení pardubické radnice, ve kterém zasedá nově zvolená poslankyně za Věci veřejné Štěpánka Fraňková. I zde ale vyšetřovatelé případ odložili s tím, že se trestný čin nestal.

Koalice ODS, Sdružení pro Pardubice a lidovců prodala v roce 2008 majoritní podíl akcií hokejového klubu HC Moeller za 25 miliónů korun podnikateli Romanu Šmidberskému. Nejednalo se přitom o nejvyšší nabídku v soutěži. Fraňková je dodnes místopředsedkyní představenstva klubu.

"Pro prodej akcií jsem hlasovala. Myslím, že byl v pořádku," tvrdí. "Všichni zastupitelé, včetně mne, byli vyslechnuti na policii, ale policie případ odložila ad acta."

Případ prodeje pardubického hokeje provázela i aféra s výletem některých členů zastupitelstva na Floridu, který pro partnery a sponzory organizoval právě hokejový klub. Pozvánka přišla i Fraňkové, ta ji ale odmítla.

Političtí konkurenti poslali policii krátce před volbami i na jiného "Véčkaře" - exstarostu Litvínova a teď už novopečeného poslance Milana Šťovíčka.

Měsíc před volbami jej na společné tiskové konferenci s tehdejším předsedou strany Jiřím Paroubkem a jeho pravou rukou, severočeským stranickým bossem, Petrem Bendou, obvinil litvínovský místostarosta Martin Klika (ČSSD), že zneužil evropské dotace.

Socialisté tvrdili, že jsou schopni jasně doložit, že bylo více než padesát procent z 8 milionů - určených na vzdělávací projekty pro Janov - použito v rozporu se zadáním projektů. Šťovíček obvinění odmítl.

Pochybnosti vzbuzuje minulost některých žalobců. Martin Klika společně se svým kamarádem, bývalým vymahačem Kamilem Havelkou (rovněž ČSSD), totiž sám čelí podezření z neprůhledného zadávání veřejných soutěží. Šťovíček, který poměry v Litvínově kritizoval, byl několik měsíců před tím odstaven z vedení radnice.

Život bez imunity

Volby naopak vyhodily z poslaneckých lavic kontroverzního poslance a exministra dopravy za ODS Aleše Řebíčka. I jej, respektive prodej jím vlastněných akcií společnosti Viamont, jen pár týdnů před volbami začala vyšetřovat policie.

Řebíček za ně měl  inkasovat přes čtvrt miliardy korun. Ověřit to ovšem nešlo, firma měla ještě donedávna utajenou akcionářskou strukturu. Během Řebičkova působení na ministerstvu dopravy se Viamontu začalo nebývale dařit.

Problém s policií měl v uplynulém volebním období i exstarosta Jesenice u Rakovníka a dnes již bývalý poslanec za ČSSD Petr Sunkovský. Byl obviňován, že čachroval s obecními pozemky. Přibližně týden před volbami ale jeho případ vyšetřovatelé odložili.

 

 

Právě se děje

Další zprávy