Grafika: Boj v ANO. Kdo chce do vedení Babišova hnutí

Lucie Stuchlíková Jiří Kropáček Lucie Stuchlíková, Jiří Kropáček
Aktualizováno 28. 2. 2015 10:38
O posty v nejužším vedení Babišova hnutí má zájem třináct lidí, rozhodne se v sobotu.

Praha - Před sobotním sněmem hnutí ANO je jisté jen jedno - že Andrej Babiš bude znovu zvolen předsedou. O další místa ve vedení ale svede boj více než deset lidí.

Jsou mezi nimi straníci, které si Babiš přivedl z Agrofertu, jako je šéf poslaneckého klub Jaroslav Faltýnek nebo ministr Richard Brabec, ale i "kluci z plakátu". Poslanec Martin Komárek a ministr Martin Stropnický, které si Babiš přivedl jako taháky volební kampaně, by teď rádi promluvili i do stranických struktur.

Na kandidátkách je překvapivé množství žen. Na prestižní post první místopředsedkyně mají nominaci hned čtyři.

Kdo chce vedle Babiše vládnout hnutí, které v posledních letech zažilo raketový vzestup a v průzkumech veřejného mínění poráží zavedené strany? A jak si kandidáti představují budoucnost ANO? Projděte si grafiku Aktuálně.cz.

Foto: Jiří Kropáček

Známá tvář herce, někdejšího velvyslance a exministra kultury byla jedním z Babišových trumfů ve volební kampani. Jenže osobnosti, které pomohly hnutí ANO vytáhnout do Parlamentu, se v posledních měsících v ANO ocitají na vedlejší koleji. Ministr obrany byl původně jedním z nejvážnějších Faltýnkových konkurentů na post prvního místopředsedy. Boj o vedení strany prakticky vzdal poté, co nezískal žádnou nominaci a Andrej Babiš zchladil jeho ambice otevřenou podporou Faltýnka. Nyní tvrdí, že nechce kumulovat funkce a váhá i s kandidaturou na řadového místopředsedu.

Jak vidí budoucnost ANO

1) Jste pro to, aby se hnutí profilovalo více doprava? Souhlasíte například se znovuzavedením registračních poplatků ve zdravotnictví nebo zavedením školného na VŠ?
V zásadě ano. Nejde však jen o nějaké obecné zpoplatnění toho či onoho. Jde spíš o nápravu nepřirozeného stavu, kdy např. byly zrušeny registrační poplatky, které se převážně v minulosti osvědčily. Nebo když absolvent medicíny odejde okamžitě po bezplatném absolutoriu do zahraničí a my tak vlastně dotujeme cizí zdravotnictví.

2) Jak jste spokojený se spoluprací s levicovou ČSSD? Mělo by hnutí ANO dokončit volební období v této koalici?
Spolupráce v koalici je vždycky náročná. Naprostá shoda by byla nepřirozená. Zatím se ale podařilo většinu odlišných názorů překonat. Pokud tomu bude tak i v budoucnu, není důvod, aby koalice nefungovala dál.

3) Oslovujete Andreje Babiše šéfe, nebo předsedo?
Tak to musím zalovit v paměti. Myslím, že to střídám. Říkám také někdy "pane ministře", sem tam i "pane Babiši." Ale asi převládá "pane předsedo." Ale četnost jednotlivých oslovení v procentech po mně nechtějte. To by mi dalo hodně práce...

 

Právě se děje

Další zprávy