Grafika: Boj v ANO. Kdo chce do vedení Babišova hnutí

Lucie Stuchlíková Jiří Kropáček Lucie Stuchlíková, Jiří Kropáček
Aktualizováno 28. 2. 2015 10:38
O posty v nejužším vedení Babišova hnutí má zájem třináct lidí, rozhodne se v sobotu.

Praha - Před sobotním sněmem hnutí ANO je jisté jen jedno - že Andrej Babiš bude znovu zvolen předsedou. O další místa ve vedení ale svede boj více než deset lidí.

Jsou mezi nimi straníci, které si Babiš přivedl z Agrofertu, jako je šéf poslaneckého klub Jaroslav Faltýnek nebo ministr Richard Brabec, ale i "kluci z plakátu". Poslanec Martin Komárek a ministr Martin Stropnický, které si Babiš přivedl jako taháky volební kampaně, by teď rádi promluvili i do stranických struktur.

Na kandidátkách je překvapivé množství žen. Na prestižní post první místopředsedkyně mají nominaci hned čtyři.

Kdo chce vedle Babiše vládnout hnutí, které v posledních letech zažilo raketový vzestup a v průzkumech veřejného mínění poráží zavedené strany? A jak si kandidáti představují budoucnost ANO? Projděte si grafiku Aktuálně.cz.

Foto: Jiří Kropáček

Babišova dlouholetá spolupracovnice, která v minulosti lobbovala pro jeho Agrofert, jede na sněm s nominací na první místopředsedkyni. Ucházet se o ni ale prý nebude. Babiš sice o Kleslovou ve vedení stojí, avšak na méně nápadném místě. Kleslové mediálně škodí zejména její angažmá v komunistické rozvědce, kvůli kterému jí i spolustraníci přezdívají krycím jménem Lia. Bývalá členka ČSSD se navíc podílela na koalici v Praze 10, kterou údajně ze zákulisí řídil podnikatel Tomáš Hrdlička, jehož Babiš s oblibou tituluje jako “kmotra“. A byla to opět ODS, která po loňských komunálních volbách pomohla Kleslové do křesla starostky.

Jak vidí budoucnost ANO

1) Jste pro to, aby se hnutí profilovalo více doprava? Souhlasíte například se znovuzavedením registračních poplatků ve zdravotnictví nebo zavedením školného na univerzitách?
Líbí se mi heslo nejdříve vydělat, pak utratit. Moderní hnutí ale má řešit konkrétní problémy, k čemu je nálepkování napravo od středu, nalevo od středu?
Nemám ráda jednoduchá řešení a odpovědi ano - ne. Třeba školné, bez záruk, že to nebude diskriminovat talentované, zásadně nepodporuji. Zdravotnictví potřebuje více průhledné zakázky než drobné z kapes nemocných.

2) Jak jste spokojení se spoluprací s levicovou ČSSD? Mělo by hnutí ANO dokončit volební období v této koalici?
Vláda funguje dobře, země se vzpamatovává z krize i letargie. Vládne se bez skandálů. Tak proč rozbíjet koalici? To neznamená, že nemůžete k partnerovi být kritický, prosazovat svoje názory.

3) Oslovujete Andreje Babiše šéfe, nebo předsedo?
Známe se dlouho. Takže to záleží na prostředí. Jinak ho oslovím, když mu jdu popřát k narozeninám, a jinak, když za ním půjdu jako za ministrem financí.

 

Právě se děje

Další zprávy