Grafika: Boj v ANO. Kdo chce do vedení Babišova hnutí

Lucie Stuchlíková Jiří Kropáček Lucie Stuchlíková, Jiří Kropáček
Aktualizováno 28. 2. 2015 10:38
O posty v nejužším vedení Babišova hnutí má zájem třináct lidí, rozhodne se v sobotu.

Praha - Před sobotním sněmem hnutí ANO je jisté jen jedno - že Andrej Babiš bude znovu zvolen předsedou. O další místa ve vedení ale svede boj více než deset lidí.

Jsou mezi nimi straníci, které si Babiš přivedl z Agrofertu, jako je šéf poslaneckého klub Jaroslav Faltýnek nebo ministr Richard Brabec, ale i "kluci z plakátu". Poslanec Martin Komárek a ministr Martin Stropnický, které si Babiš přivedl jako taháky volební kampaně, by teď rádi promluvili i do stranických struktur.

Na kandidátkách je překvapivé množství žen. Na prestižní post první místopředsedkyně mají nominaci hned čtyři.

Kdo chce vedle Babiše vládnout hnutí, které v posledních letech zažilo raketový vzestup a v průzkumech veřejného mínění poráží zavedené strany? A jak si kandidáti představují budoucnost ANO? Projděte si grafiku Aktuálně.cz.

Foto: Jiří Kropáček

Dvaapadesátiletý rodák z Prostějova je favoritem na prvního místopředsedu hnutí. Předtím, než spoluzaložil ANO, byl dlouholetým členem sociální demokracie. Pokud bude zvolen, potvrdí svou pozici pravé ruky Andreje Babiše. Už nyní pro něj dohlíží na poslance jako šéf klubu a sedí také v představenstvu Agrofertu. S podobně silnými nominacemi však Faltýnek odjížděl i na sjezd před dvěma lety a nakonec se nedostal ani do předsednictva. Mezi řadovými členy totiž není oblíbený a poslanci si zase stěžují, že s nimi nekomunikuje. Navíc je známý svou nevybíravou mluvou a nekompromisním přístupem ke straníkům, kteří se nechovají podle jeho představ. Poslanci Pavlu Čihákovi například vzkázal, že mu „dá do držky“.

Jak vidí budoucnost ANO

1) Jste pro to, aby se hnutí profilovalo více doprava? Souhlasíte například se znovuzavedením registračních poplatků ve zdravotnictví nebo zavedením školného na VŠ?
Jsem přesvědčený, že hnutí by se nemělo profilovat „doprava“ nebo „doleva“. Hnutí má nabízet nejlepší řešení, a to bez pravé či levé ideologie. Zrušení všech poplatků možná byla chyba, lidé si na ně zvykli a chodili k lékaři, jen když to bylo akutní. Školné na státních univerzitách je zbytečná zátěž pro studenty, i když bude odložené, tak jde student do práce už s dluhy a všichni přece víme, že zaměstnat absolventy některých oborů není tak jednoduché. Je to na delší debatu, ale my ve volebním programu máme napsáno, že nebudeme zavádět školné. Dlouhodobě se debatě nebráním, ale všichni víme, jak vypadá situace na některých soukromých školách, kde jde více o množství studentů a o jejich peníze než o kvalitu výuky, viz situace v UJAK.

2) Jak jste spokojený se spoluprací s levicovou ČSSD? Mělo by hnutí ANO dokončit volební období v této koalici?
Jsem přesvědčený, že po volbách nebylo jiné řešení než spolupráce ANO, ČSSD a KDU-ČSL. Zabránili jsme tak vládě sociální demokracie s podporou KSČM. Na to se dost často zapomíná. To, že se dnes neplatí vyšší daně, a to v podstatě veškeré, je naše zásluha, ať si pravicová opozice, která daně navyšovala, říká, co chce. Jinak si myslím, že spolupráce je standardní a určitě ne taková, jako byla v koalicích minulých, kde se partneři navzájem nahrávali, odposlouchávali a kde o vládě rozhodovala jedna dáma. Lidé rádi zapomínají na to, co tu bylo. Celkem logicky ale mají na nás vyšší nároky, což je v pořádku. My máme zase vyšší nároky na naše ministry než klasické strany. Stačí se podívat na počet předložených zákonů našich ministrů a ministrů ČSSD a KDU-ČSL. Také máme mnohem vyšší nároky na efektivní hospodaření v resortech. Jinak je samozřejmě vládnutí s partnery umění možného jako v jakékoli jiné koalici.

3) Oslovujete Andreje Babiše šéfe, nebo předsedo?
Koukám, že i vaším úkolem je dělit poslance ANO na ty, kteří říkají panu Babišovi šéfe a kteří mu říkají pane předsedo nebo pane ministře. Když někomu říkáte 15 let šéfe, tak to nebudete kvůli novinářům měnit. Ani já to měnit nebudu. Samozřejmě záleží na situaci a prostředí, ve kterém s panem Babišem komunikujeme. Navíc je oslovení „šéfe“ o dost kratší než „pane předsedo“.

 

Právě se děje

Další zprávy