Besserovi hrozí pokuta, jeho kauzu řeší i v Berouně

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
2. 2. 2012 12:35
Exministr kultury nepřiznal svou účast ve firmě Comoros Group

Praha/Beroun - Bývalému ministru kultury Jiřímu Besserovi hrozí pokuta za neúplné majetkové přiznání, případ nyní bude řešit radnice v Berouně, kam jej ve čtvrtek předali poslanci mandátového a imunitního výboru.

Besser porušil zákon tím, že v majetkovém přiznání ještě jako starosta Berouna neuvedl svou účast ve firmě Comoros Group, jak odhalil deník Insider.

Kvůli tomuto "opomenutí" Jiří Besser koncem loňského roku rezignoval na ministerské křeslo.

"Výbor podal podnět městskému úřadu v Berouně, kde má pan poslanec Besser trvalý pobyt, aby se zabýval skutečností, že pan poslanec neuvedl všechny potřebné informace do přiznání, které podal na základě o střetu zájmů tady v poslanecké sněmovně," řekl Aktuálně.cz předseda mandátového výboru Bohuslav Sobotka (ČSSD).

V případě, že berounský městský úřad uzná Besserovu chybu, hrozí mu několikatisícová pokuta.

Účast ve firmě, která vlastní nemovitost na Floridě, nepopřel. V první reakci pro Aktuálně.cz vloni v prosinci prohlásil, že to v přiznání neuvedl, protože "to nepokládal vůbec za důležité, když do firmy nic finančně nedal".

Ve firmě byl u floridského soudu veden jako spoluvlastník. Jeho společníkem byl ovšem Pavel Hrách, pravomocně odsouzený za to, že uplácel vysokou úřednici České konsolidační agentury. Už předtím byl jednou odsouzen za podvod.

Firma Comoros Group splatila hypotéku za floridský byt ve výši 230 tisíc dolarů (asi 4,4 milionu korun) vloni, tedy za dva roky.
A to zhruba ve stejné době, kdy Pavel Hrách vystupoval jako nemajetný - v listopadu 2011 protestoval u soudu proti pokutě 600 tisíc korun a předložil doklad, že mu byly v jiném, obchodněprávním sporu prominuty soudní poplatky.

Městský úřad v Berouně bude prošetřovat jen přestupek Jiřího Bessera, tedy skutečnost, že neuvedl v majetkovém přiznání vše, co měl.

"Systém je podle zákona postavený tak, že evidenční funkci plní mandátový a imunitní výbor registruje přiznání poslanců, a udělování sankcí přísluší místnímu úřadu," upřesnil předseda mandátového výboru sněmovny.

 

Právě se děje

Další zprávy