Atentátníci prý ohrožují oblast, kde je nyní Topolánek

čtk
10. 5. 2007 9:21
Nebezpečí má hrozit Islámábádu
Foto: Ludvík Hradílek

Islámábád - V pákistánské metropoli Islámábádu, kde je na návštěvě český premiér Mirek Topolánek, jsou údajně připraveni k útokům tři sebevražední atentátníci.

Napsal to dnes pákistánský list Daily Times s odvoláním na zdroje z místní rozvědky. Podle nich jsou cílem atentátníků vládní a vojenské budovy, bezpečnostním silám se však podezřelé stále nedaří zadržet.

Posílena proto byla už tak přísná bezpečnostní opatření a varována údajně byla i diplomatická zastoupení. Pákistánská vláda nařídila zpřísnit kontroly na 1452 strategických místech, mimo jiné v jaderných zařízeních, na letištích a v přístavech.

Návštěva Topolánka pokračuje podle plánu

"Kolem (českého) premiéra bezpečnostní opatření zvýšena nebyla," řekl Topolánkův mluvčí Martin Schmarcz. Návštěva šéfa českého kabinetu podle něj pokračuje podle plánu.

V ulicích Islámábádu už před zveřejněním informací listu Daily Times hlídkovaly stovky policistů. Většina velkých hotelů a muzeí pákistánského hlavního města má nainstalované bezpečnostní rámy a pravidelné jsou i kontroly aut u vjezdů do hotelových komplexů.

Pozor na mobily

Na středeční večerní recepci, kterou pro českého ministerského předsedu uspořádal jeho pákistánský protějšek Šaukat Azíz, také členové české delegace, mezi nimiž je i ministr průmyslu a obchodu Martin Říman či ministr kultury Václav Jehlička, museli odložit mobilní telefony.

Důvodem je patrně skutečnost, že v minulosti teroristé použili k odpálení bomb právě mobily. Mluvčí českého premiéra nicméně podotkl, že toto opatření je v Pákistánu běžné. Mobilní telefony budí u pákistánských uniforem obecně jistý odpor.

Například novináři - jak pákistánští, tak i čeští - byli při návštěvě premiérského sídla vyzváni, aby mobily nechali ještě před vchodem do budovy. Místní novináři a lidé na podobné věci již uvykli.

 

Právě se děje

Další zprávy