Armáda nabízí Hegerovi vrtulníky, letadla i své lékaře

ČTK Michal Štůsek ČTK, Michal Štůsek
9. 2. 2011 16:40
Premiér od armády očekává pomoc především v oblasti logistiky
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Armáda pomůže řešit krizovou situaci, která nastane prvního března, pokud lékaři dodrží současný slib a hromadně opustí nemocnice.

V případě potřeby uvolní až 1000 vojáků a stroje pro leteckou i pozemní dopravu. 

Odpoledne se na tom dohodl premiér Petr Nečas s ministry obrany a zdravotnictví.

Premiér uvedl, že od armády očekává především pomoc v oblasti logistiky. Ministr obrany Alexandr Vondra dodal, že obranné složky mohou v případě delšího trvání krize přizpůsobit svůj výcvik požadované péči, to se ale pak odrazí i na vyšších nákladech na chod.

"Armáda nemůže nahradit odcházející lékaře, ale bude připravena českému zdravotnictví pomoci," podotkl Vondra. V případě potřeby má k dispozici pět vrtulníků záchranné služby, deset dopravních vrtulníků a pět dopravních letadel, které by se využily při transportech na delší vzdálenosti. Pozemní složky nabízejí až sto sanitních vozů.

Podle Vondry armáda disponuje také čtyřmi kamennými a dvěma polními nemocnicemi. V nich slouží 230 vojenských lékařů s atestací a 120 neatestovaných. Pomoci může i dalších 450 civilních doktorů. Ani jeden z nich se do akce "Děkujeme, odcházíme" nezapojil, uvedl ministr obrany.

Jak chce armáda pomoci

  • kamenné vojenské nemocnice pomohou zajišťovat akutní péči bez ohledu na spádovost pacientů
  • vojenští lékaři, především chirurgové a anesteziologové připravovaní na nasazení v polních nemocnicích, vytvoří týmy, které v krajích pomohou zabránit kolapsu zdravotní péče
  • pět vrtulníků Sokol rychlé záchranné služby SAR
  • deset dopravních vrtulníků Mi-17
  • pět dopravních letadel
  • tři L-410 a dvě An-24
  • sto sanitek
  • celkem až 1000 osob, tedy lékařů, zdravotníků, pilotů, řidičů a dalšího personálu

Proti zapojení armády již před jednáním veřejně vystoupil stínový ministr zdravotnictví David Rath. Vojsko má 260 lékařů, kteří normálně pracují ve vojenských nemocnicích. Výpověď přitom podalo 3800 doktorů, uvedl v poslanecké sněmovně.

Vojenské nemocnice jsou vojenské jen podle jména a jejich pacienty jsou z velké většiny civilisté, podotkl Rath. Jedna armádní polní nemocnice by podle něho nedokázala péči nahradit, "ani kdyby kočovala každý den jinde". "Armáda je schopna vyřešit s vypětím sil situaci v jedné z osmi desítek okresních nemocnic," dodal stínový ministr.

Nemocnice by ke konci února mohlo opustit na 3800 doktorů, což e téměř čtvrtina z celkového počtu. Někde by se péče musela omezit, některá oddělení by se musela zavřít. Odbory v protestní akci "Děkujeme, odcházíme" žádaly zvýšení platů, na návrhy ministra zdravotnictví Leoše Hegera zatím nepřistoupily.


 

Právě se děje

Další zprávy