ČSSD souhlasí s vizí ANO, aby stát nakupoval centrálně

Domácí ČTK Domácí, ČTK
17. 11. 2013 22:00
ANO nechce zvyšovat daně, nejdřív je potřeba šetřit.
Andrej Babiš a Bohuslav Sobotka
Andrej Babiš a Bohuslav Sobotka | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Sociální demokracie souhlasí s některými ekonomickými návrhy hnutí ANO, které strana podnikatele Andreje Babiše přinesla na nedělní večerní jednání o možné vládní spolupráci.

Oba hlavní vítězové voleb se ovšem prozatím dál neshodnou v oblasti daní a majetkových přiznání. Opět se strany sejdou v sobotu.

Bohuslav Sobotka (ČSSD) po jednání v Lidovém domě řekl, že díky mnohým programovým shodám se "vytváří předpoklad možné vládní spolupráce". "Po sobotním jednání bychom mohli být dále a bavit se o znění koaliční smlouvy," řekl novinářům Sobotka.

Sociální demokracie souhlasí s některými návrhy úsporných opatření, které ANO prosazuje, jako jsou centrální nákupy. Shoda podle Sobotky panuje také na tom, že nová vláda by neměla hledat úspory v omezování investic ani v platech státních zaměstnanců. Obě strany chtějí podpořit hospodářský růst a vznik pracovních míst. Deficit státního rozpočtu by podle možných koaličních partnerů neměl přesahovat tři procenta HDP.

Rozpory nadále přetrvávají v názoru na daně, které ANO na rozdíl od ČSSD nechce zvyšovat. Experti obou stran proto do soboty připraví výpočty toho, jak by jednotlivé návrhy výše daní ovlivnily státní rozpočet.

Babiš přinesl výpočty

Podle šéfa ANO Andreje Babiše přinesl jeho tým konkrétní návrhy, jak ekonomické problémy země řešit.

"Jsme připraveni, slibujeme si, že se zásadně posuneme v jednání dopředu. Zhodnotíme výsledky jednání expertních týmů a stanovíme další strategii," řekl novinářům při příchodu na jednání Babiš.

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek v pátek řekl, že sociální demokracie bude po možných koaličních partnerech požadovat rozpočtovou kalkulaci příjmů a výdajů státního rozpočtu. ČSSD by ráda navýšila příjmy rozpočtu zvýšením daní. S tím ANO nesouhlasí. Babiš uvedl, že ANO má svoji kalkulaci připravenou. "Ukážeme mu (Zaorálkovi), kde ušetříme peníze," řekl Babiš.

V minulých dnech spolu jednaly týmy expertů jednotlivých stran pro osm různých oblastí. Na mnohých programových prioritách se shodly. "Musíme si vyjasnit ještě majetkové přiznání, registrační pokladny a nějaké ty poplatky," uvedl Babiš. Jiný názor mají také na porodné, ANO chce, aby bylo vypláceno jen na první dítě.

Vyjednávací týmy se kvůli sporům ve vedení ČSSD poprvé sešly před týdnem. Nedělní jednání je druhé. Koalici by mohli vytvořit sociální demokraté, ANO a lidovci.

Babiš: S Úsvitem o vládě nevyjednáváme

Babiš v nedělních Otázkách Václava Moravce uvedl, že hnutí ANO a ČSSD se zatím zcela rozcházejí v pohledu na řízení státu.

ANO podle něho trvá na tom, aby se nyní nezvyšovaly daně, je třeba nejdřív šetřit a začít spravovat zemi efektivně. Uvedl také, že chce pro hnutí ministerstvo financí. "Tam můžeme zásadním způsobem změnit v této zemi příjem peněz, veřejné zakázky," řekl. Opět zdůraznil, že je nutné začít řídit stát jako firmu, která nakupuje násobně levněji.

Stát podle Babiše musí zavést centrální nákupy, není možné, aby úřady nakupovaly samostatně. Šéf hnutí kritizoval rovněž nákupy bez výběrových řízení. Stát taky musí začít podle něho efektivně vybírat daně. Babiš se v této souvislosti zmínil o podvodech s daní z přidané hodnoty, s cigaretami a s alkoholem.

"Nevidím důvod zvyšovat daně. Začněme nejdřív řídit stát racionálně," řekl Babiš. Pokud by ani potom neměl státní rozpočet dostatek peněz, mohlo by se začít přemýšlet o pohybu daňových sazeb, dodal. ČSSD navrhuje zvednout například firemní daně.

Babiš prý netuší, jak dlouho potrvá možné sbližování názorů ANO a ČSSD; je snaha o urychlení. Potenciální třetí koaliční stranou je KDU-ČSL. Šéf hnutí ANO řekl, že s hnutím Úsvit o vládě nevyjednává; spekulace o nahrazení lidovců hnutím Tomia Okamury se objevily tento týden.

Babiš taky uvedl, že možná dozrála doba na změnu volebního systému do Sněmovny na většinový. Parlamentní strany by o tom podle něho měly jednat, nyní se debaty na toto téma ale nevedou. Většinový systém by urychlil vyjednávání o vládě, která by byla navíc stabilnější, dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy