Adepti na Hrad: Zapírat není normální. Půjde to jinak

Martina Machová Jan Němec (redaktor) Martina Machová, Jan Němec (redaktor), Tereza Šídlová
14. 3. 2012 10:40
Kandidáti na prezidenta od Schwarzenberga po Bobošíkovou chystají majetková přiznání
Pražský hrad.
Pražský hrad. | Foto: Reuters

Praha - Majetkové poměry příštího prezidenta, který vzejde z přímé volby, už nemusejí být tajemstvím.

Kandidáti na nejvyšší ústavní funkci se totiž shodují na tom, že i nad rámec současných zákonů hodlají zveřejňovat svůj majetek.

Česká hlava státu na rozdíl od svých protějšků v mnohých zemích Evropy stav svých financí zveřejňovat nemusí, zdejšímu zákonu o střetu zájmů totiž nepodléhá.

Karel Schwarzenberg, současný vicepremiér a ministr zahraničí vlády Petra Nečase, kterého už jeho mateřská strana TOP 09 na prezidentský post nominovala, říká, že hodlá navázat na své dlouholeté zkušenosti s přiznáváním majetku.

"Já už teď zveřejňuji, pokračoval bych v tom," uvedl Schwarzenberg.

"Přirozená věc"

Uchazeči o Hrad mluví v této záležitosti unisono.

"Počítám s tím, že bych zveřejňoval své majetkové poměry. Považuji to za přirozenou věc," vzkázal Aktuálně.cz expremiér úřednické vlády Jan Fischer, který se pokusí své současné místo v Evropské bance pro obnovu a rozvoj v Londýně změnit na Pražský hrad.

"Se zveřejňováním svých majetkových poměrů nemám problém," uvádí možný kandidát opozice, Jiří Dienstbier z ČSSD. Stejně se vyjádřila například i exeuroposlankyně Jana Bobošíková.

Podle zákona o střetu zájmů své nemovité a další majetky, i příjmy z jiné činnosti, než je funkce, každý rok deklarují veřejní funkcionáři od starostů a zastupitelů obcí až po poslance, senátory a ministry.

Prezidentská funkce však ve výčtu chybí.

Klausovy bestsellery

Aktuálně.cz se v posledních dnech pokusilo mapovat vedlejší příjmy současné hlavy státu Václava Klause i proto, že se s nimi hlava státu netají. Hrad běžně informuje o prodejních úspěších prezidentových knih, Klaus na svých oficiálních cestách propaguje i zahraniční překlady svých publikací a je známo, že některé z nich měly své sponzory ze soukromé sféry.

Když ale došlo na příjmy z této činnosti, prezident i jeho mluvčí Radim Ochvat je odmítli komentovat či upřesnit, byť jen v řádové rovině. Zůstali u toho, že prezident všechny své příjmy uvádí v neveřejném daňovém přiznání.

Ve straně, kterou prezident Klaus založil, v ODS,  se v souvislosti s hradní nominací mluví o exšéfovi Senátu Přemyslu Sobotkovi.

"Nikdy jsem své majetkové poměry neskrýval a skrývat nebudu ani v budoucnu," vzkázal Aktuálně.cz Sobotka.

Jako v Evropě

Kandidátka lidovců, europoslankyně Zuzana Roithová, odevzdala majetkové přiznání například v době, kdy v úřednické vládě Josefa Tošovského působila coby ministryně zdravotnictví. Možné střety zájmů zajímají i jejího současného zaměstnavatele, Evropský parlament.

Foto: Ludvík Hradilek

"V Evropském parlamentu teď máme nová pravidla, do konce března máme předat přehled majetku. Zjistila jsem, že to je velmi podrobné. A nedělá mi problém zveřejnit to, co třeba musí čeští poslanci. Nebyl by to žádný dlouhý seznam," uvedla v rozhovoru s Aktuálně.cz Roithová.

Majetkové přiznání podává například slovenský prezident. Ukládá mu to zákon o ochraně veřejného zájmu při výkonu funkcí. Každoročně tak i prezident uvádí svůj majetek i případné vedlejší příjmy.

Dlouhou tradici má majetková průhlednost v USA, prezident Barack Obama má například své majetkové a příjmové údaje na webu Bílého domu. Uvádí v nich i honoráře ze svých knih.

 

Právě se děje

Další zprávy