Strhla se smršť, lidé se na fotkách poznali. Pošlete své snímky, vyzývá autor knihy

Strhla se smršť, lidé se na fotkách poznali. Pošlete své snímky, vyzývá autor knihy
Kniha Motocykly v Československu je plná dobových rodinných fotek lidí a jejich jednostopých strojů
Autor knihy Petr Doležal vyzývá čtenáře, aby se ozvali, pokud na snímcích poznají sebe nebo svou rodinu.
ČZ 175 typ 450, model z roku 1960. Moravská Nová Ves, nedatováno. Nepoznáte své příbuzné?
Foto: Archiv Petra Doležala
Eva Srpová Eva Srpová
19. 5. 2024 6:06
Loni na podzim vyšla knížka Motocykly v Československu. Její autor Petr Doležal sháněl fotky na burzách a přes známé desítky let a vyzval čtenáře, zda na nich nepoznají sebe nebo své známé či rodinu. Síla internetu je mocná, lidé se ozvali. A tak se chystá pokračování. "Máte doma krásné snímky lidí na motorkách? Ozvěte se, za sérii nejlepších fotek vám knihu věnuji," slibuje autor.

"Je to úžasné, ozvalo se mi mnoho lidí a velmi se mnou komunikovali. Na některých fotografiích v knize se lidé dokonce poznali, a co mě asi nejvíc těší, ve dvou případech šlo o mou širší rodinu," říká Petr Doležal, autor obsáhlé publikace Motocykly v Československu.

Pracoval na ní desítky let. Má 500 stránek a váží několik kilogramů. Díky rozsáhlému archivu snímků běžných lidí, kteří si motorky pořizovali a jezdili na nich do práce, na nákupy, výlety i dovolenou, jedinečně zmapoval dobu minulou.

Fotky pořizoval v aukcích, v antikvariátech, na burzách a z pozůstalostí, mnoho z nich také dostal darem od rodinných příslušníků, přátel, známých i neznámých.

Jenže právě u většiny fotografií neznal jejich původ, kdo je na snímku vyobrazený či kde byly pořízené. Prostřednictvím článku, který redakce vydala loni na podzim, oslovil veřejnost, aby se mu ozvala, pokud by se na fotkách někdo z čtenářů poznal. 

"Dle typu stroje, okolí na fotce nebo SPZ se snažím identifkovat co nejvíc informací. Budu tak velmi rád, když by se mi díky knize ozvali lidé, kteří na fotkách v knize něco poznají, ať už své předky, příbuzné, nebo místa a konkrétní stroje," vyzval tehdy čtenáře sedmačtyřicetiletý rodák z Hrušek.

Zájem, který článek vyvolal, ho inspiroval k tomu, že se rozhodl zpracovat navazující druhý díl. "Proto nyní vyzývám, aby mi lidé psali dál, budu rád, když mi poskytnou fotografie z rodinného alba. Za tu nejzajímavější a nejcennější sérii rád věnuji první díl knihy," slibuje autor.

Celý první náklad se vyprodal, Petr Doležal ale nechal udělat dotisk. "Jsem ochoten i někam dojet a fotky naskenovat, vím, že mnoho lidí to neumí, a chci jim ulehčit práci," říká. 

Kdo by si knihu rád objednal, ať se ozve Petrovi Doležalovi přímo na jeho mail [email protected], a kdyby měl jakoukoli cennou informaci k publikovaným fotkám v tomto článku, stačí mu napsat.

 

Právě se děje

Další zprávy