"Hanlivé chování nebudeme tolerovat." Proč miliardář Chlad nebude s auty na Legendách

Eva Srpová Eva Srpová
15. 5. 2024 10:38
Na automobilové slavnosti Legendy letos nevystoupí miliardář Richard Chlad se svými supersporty. Kritizuje organizátory, že nechtějí finančně a marketingově podpořit kandidáta v eurovolbách Filipa Turka. Ti kontrují, že událost je apolitická. "Slavnost nespolupracuje s těmi, kteří nerespektují řád, pravidla, dramaturgii a scénář slavnosti Legendy," říká její organizátor Lubor Kos.
Richard Chlad vlastní mnoho drahých automobilů, například také dva vozy Bugatti (Veyron a Chiron). Na snímku je jeho Veyron.
Richard Chlad vlastní mnoho drahých automobilů, například také dva vozy Bugatti (Veyron a Chiron). Na snímku je jeho Veyron. | Foto: Eva Srpová

Před letošní automobilovou událostí Legendy, která se koná první červnový víkend v prostorách holešovického výstaviště, se o rozruch postaral miliardář Richard Chlad.

Na svém YouTube kanále zveřejnil video, ve kterém kritizuje organizátory a vysvětluje, proč se letošní automobilové slavnosti neúčastní, přestože v minulosti sem pravidelně zapůjčoval své nejcennější vozy, včetně tak vzácných exponátů, jakými jsou například Bugatti Veyron či Chiron, Jaguar XJ220 nebo Maserati MC12. Cena jednotlivých aut se pohybuje ve vysokých desítkách milionů korun.

Známému miliardáři s kontroverzními názory totiž vadí, že organizátoři automobilových akcí nechtějí finančně a ani na sociálních sítích podpořit Filipa Turka, který kandiduje do europarlamentu za koalici Motoristé sobě a Přísaha a je známý především svými kritickými názory na elektromobilitu a Green Deal.

Své fanoušky ve videu Chlad přímo navádí k tomu, aby nevynakládali finanční prostředky na vstupenky a nebyli zklamaní, že na akcích, jako jsou Párky a káry a také Blatná, nepotkají jeho ani jeho auta.

"Obě akce přitom vyrostly na mně a mé účasti. Když jsem je ale požádal o síťovou a finanční podporu pro mého kamaráda Filipa Turka na cestě do Bruselu, bylo mi sděleno, že musí dodržovat nezávislé postoje a apolitičnost a není možné se podílet na volební kampani Filipa," postěžoval si Chlad.

Dále se rozmluvil právě o akci Legendy, kde rovněž nebude. "Napsali mi, 'Richarde, mám tu vážné připomínky ze strany automobilek. Ty údajně nechtějí, abyste vystupovali ve vaší trojici jako loni, chtějí, abyste vystupovali korektně, abyste se nevyjadřovali negativně na e-mobilitu a nevyjadřovali se k jejich strategiím.' Nemám důvod, proč se podřizovat diktátu, pravidlům a přepisům, které ani sám pořadatel nezná," dodal Chlad s tím, že z Legend se stává obyčejný autosalon. 

Následně zveřejnil video také influencer Koza Bobkov s tím, že ani on nebude na Legendách vystavovat svůj automobil. Právě on je třetím členem zmíněné "svaté trojice", tedy uskupení, v jakém vystupuje trio Turek, Chlad a Bobkov.

V posledních dnech se tak pod příspěvky na sociálních sítích profilu Legendy objevovaly hanlivé komentáře, které kritizovaly organizátory a podporovaly Richarda Chlada.

Organizátor akce Legendy Lubor Kos, který ji pořádá už od roku 2013, se doposud k této události a videím Richarda Chlada veřejně nevyjadřoval a odmítá hledat v kauze senzaci. Redakci ale vysvětluje svůj postoj.

"Slavnost Legendy je kulturně společenská akce s motoristickou tematikou, kterou jsem založil před 11 lety. Má za cíl populárně-naučně inspirovat k lásce k technice a designu. Slavnost je určena pro širokou i odbornou veřejnost, pro mladé i staré, protože každý máme svou legendu," říká.

"Jsem stoprocentním vlastníkem, producentem a režisérem. A máme jasně stanovená pravidla. Žádný účastník akce, ať už majitel exponátu, komerční vystavovatel, či návštěvník, nemůže veřejně na soukromé akci konat politické vyjádření ve prospěch osoby, strany, aktivistického hnutí nebo stroje či technologie," říká Kos.

Pokud se podle něj tedy někdo neztotožňuje s pravidly slavnosti, nemůže být její součástí. "Není možné, aby se protistrana mediálně či jinak domáhala veřejného prostoru na soukromé akci. Tudíž slavnost nespolupracuje s těmi, kteří nerespektují řád, pravidla, dramaturgii a scénář slavnosti Legendy," říká její organizátor.

Připomíná také, že na Legendách se rok co rok představí asi 750 exponátů od 500 soukromých majitelů, kteří pravidla respektují.

"Navíc kritika ve formě, že se z nás stává autosalon, je zajímavé označení. Slavnost je multižánrová automobilová událost a společnosti jako Mercedes-Benz ČR, Subaru ČR, Ford AMB Praha a další podporují slavnost od jejího začátku. Pokud bychom neměli silné vystavovatele, možná by se místo toho uspořádal nanejvýš půldenní sraz nadšenců automobilů a rozhodně by nešlo o největší českou motoristickou akci," říká Lubor Kos.

Podotýká ale, že Filip Turek se události Legendy účastní. "Dobrovolně a bez nároku na honorář s námi spolupracuje už deset let. I letos vystaví své vozy v rámci Pavilonu anglické noblesy a zúčastní se jako sběratel a odborník na automobily. Pravidla slavnosti nedovolují politické aktivity a to platí pro všechny účastníky a pan Turek pravidla slavnosti ctí," říká Kos.

Že by se současná kritika miliardáře projevila odmítáním účasti ze strany už domluvených vystavovatelů, k tomu podle informací organizátorů nedochází, a naopak se přihlásili i další vystavovatelé.

"Současné dění nás ale samozřejmě velmi mrzí, protože slavnost Legendy je společenskou událostí pro všechny fanoušky aut všech druhů a stáří. Negativní kampaň nám způsobuje újmy a navýšení nákladů. Hanlivé, urážlivé a pomlouvačné konání kohokoliv ale nebudeme tolerovat," uzavírá situaci Lubor Kos, organizátor automobilové akce Legendy.

 

Právě se děje

Další zprávy