Žádná zvířata ani kouření. Experti radí, co smí majitelé od nájemníků chtít a co ne

Aneta Řezníčková Aneta Řezníčková
15. 6. 2023 17:47
Na trhu s bydlením vládne netradiční situace - nájmy jsou drahé, přesto je o ně velký zájem a je jich nedostatek. Na jednu nabídku mají pronajímatelé desítky odpovědí. To je staví do silné pozice. Redakce Aktuálně.cz dala dohromady přehled nejčastějších podmínek v inzerátech a smlouvách, které okomentovali právníci i zástupci realitních kanceláří a inzertních portálů.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Shutterstock

Poplatky před nastěhováním

Náklady, které musí zájemci při získání bytu vynaložit, mohou vystoupat vysoko. Kromě uhrazení prvního nájmu předem může přibýt rezervační poplatek, provize realitní kanceláři a kauce ve výši jednoho až tří měsíčních nájmů. Na byt, který bude stát měsíčně zhruba 20 tisíc korun, může člověk počítat s částkou přesahující 80 tisíc. Záleží na dohodě s pronajímatelem a zda nájem sehnal přes realitní kancelář, či bez ní. 

Rezervační poplatek se váže na rezervační smlouvu a zájemci se s ním setkají v případě, že převzetí bytu zajišťuje realitní kancelář. Rezervační smlouva má zajistit brzké podepsání nájemní smlouvy. "Pokud zájemce odmítne nájemní smlouvu uzavřít, pronajímatel si poplatek ponechá, respektive dojde k jeho započtení k pokutě za neuzavření smlouvy," komentuje Bolek z advokátní kanceláře Noerr. 

"Pokud pronajímatel žádá rezervační poplatek, lze nájemcům doporučit, aby v takové smlouvě byly alespoň základní podmínky nájmu - výše nájemného, poplatků za služby a doba nájmu," varuje Bolek a doporučuje, aby rezervační smlouva obsahovala také povinnost pronajímatele nenabízet byt dalším osobám a po splnění podmínek došlo k uzavření nájemní smlouvy. 

Pronajímatel může požadovat také pojištění domácnosti. Na vybavení bytu či osobní věci, které v něm nájemce má, se pojištění hrazené pronajímatelem nevztahuje. Požadavek může být součástí nájemní smlouvy. "Ostatně je to i v zájmu nájemce," uvádí Strnad. Pojištění domácnosti může vykrýt například nehodu při vytopení sousedů či krádež.

 

Právě se děje

Další zprávy