Žádná zvířata ani kouření. Experti radí, co smí majitelé od nájemníků chtít a co ne

Aneta Řezníčková Aneta Řezníčková
15. 6. 2023 17:47
Na trhu s bydlením vládne netradiční situace - nájmy jsou drahé, přesto je o ně velký zájem a je jich nedostatek. Na jednu nabídku mají pronajímatelé desítky odpovědí. To je staví do silné pozice. Redakce Aktuálně.cz dala dohromady přehled nejčastějších podmínek v inzerátech a smlouvách, které okomentovali právníci i zástupci realitních kanceláří a inzertních portálů.
Foto: Thinkstock

Přiměřený počet osob

Hned při prvním kontaktu s nájemci se majitelé budou pravděpodobně vyptávat, kolik osob by v bytě bydlelo. Podle zákona mohou požadovat počet osob přiměřený velikosti bytu, aby byly zachovány vyhovující hygienické podmínky a pohodlí. Hygienické normy však zákon dál nespecifikuje.

To samé platí po dobu celého nájmu. "Pronajímatel si může vyhradit právo přijímat nové členy do domácnosti pouze se svým souhlasem," upozorňuje Radka Špačková z advokátní kanceláře Sedlakova legal. 

Výjimkou je, pokud chce nájemce do své domácnosti přijmout blízkou osobu, například rodiče, děti nebo sourozence. "Tehdy nemusí získat od pronajímatele souhlas," říká Špačková. To platí i při narození dítěte - ani v tu chvíli nemusí mít nájemce souhlas majitele.

Všechny změny v počtu nájemců je však potřeba majiteli nahlásit z důvodu vyšší spotřeby energií, vodného, stočného a dalších služeb.

Jedna z podmínek, na které redakce Aktuálně.cz v inzerátech narazila, je požadavek na bydlení bez dětí. "Obecný zákaz dětí v bytě je nepřiměřený a v rozporu s dobrými mravy," uvádí Strnad z kanceláře Polverini Strnad. Pokud by se takový zákaz objevil v nájemní smlouvě, bude neplatný. Smlouva však platí, uvádějí právníci.

 

Právě se děje

Další zprávy