Žádná zvířata ani kouření. Experti radí, co smí majitelé od nájemníků chtít a co ne

Aneta Řezníčková Aneta Řezníčková
15. 6. 2023 17:47
Na trhu s bydlením vládne netradiční situace - nájmy jsou drahé, přesto je o ně velký zájem a je jich nedostatek. Na jednu nabídku mají pronajímatelé desítky odpovědí. To je staví do silné pozice. Redakce Aktuálně.cz dala dohromady přehled nejčastějších podmínek v inzerátech a smlouvách, které okomentovali právníci i zástupci realitních kanceláří a inzertních portálů.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Shutterstock

Energie přepsané na nájemce

Dodávky energií může zajišťovat pronajímatel, může také dojít k jejich přepsání na nového nájemce. Obě varianty mají svá pro a proti. 

"Přepsání na nájemce může být pro obě strany jednodušší a výhodnější. Nájemce má větší kontrolu nad poplatky, když faktury chodí přímo jemu za jeho skutečnou spotřebu," komentuje Bolek z advokátní kanceláře Noerr. Nájemce má navíc volnou ruku pro volbu alternativního dodavatele. Pronajímatel naopak nemusí řešit energie v bytě, který neužívá, a vyhýbá se riziku, že mu vznikne dluh vůči poskytovateli energií. 

Při ponechání energií na pronajímateli odpadá nájemci vyřizování přepisu na sebe. Má ale menší kontrolu nad vyúčtováním. Pronajímatel má naopak přehled o spotřebě i zaplacených zálohách a může si vybrat dodavatele i cenu. V případě, že nájemce nezaplatí měsíční zálohy, však vzniká dluh majiteli.

Během energetické krize bylo podle Špačkové z kanceláře Sedlakova legal výhodnější energie nepřepisovat - především pokud měl pronajímatel zafixované ceny z doby před zdražováním. Cena energií ale klesá a to dává větší možnost výběru. "Doporučujeme, aby se nájemce zeptal pronajímatele, kolik by platil zálohy na energie, pokud by zůstaly napsané na něj, a porovnal si to ze zálohami přímo u dodavatelů," uvádí Špačková. 

 

Právě se děje

Další zprávy