Žádná zvířata ani kouření. Experti radí, co smí majitelé od nájemníků chtít a co ne

Aneta Řezníčková Aneta Řezníčková
15. 6. 2023 17:47
Na trhu s bydlením vládne netradiční situace - nájmy jsou drahé, přesto je o ně velký zájem a je jich nedostatek. Na jednu nabídku mají pronajímatelé desítky odpovědí. To je staví do silné pozice. Redakce Aktuálně.cz dala dohromady přehled nejčastějších podmínek v inzerátech a smlouvách, které okomentovali právníci i zástupci realitních kanceláří a inzertních portálů.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Shutterstock

Kouření v pronájmu

Obavy z kouření v bytech drží jejich majitele na pozoru. Kouř může nasáknout do zdí i podlah. Zákon nemluví jasně a chybí precedens. Někteří právníci se kloní k názoru, že kouření v bytě smí pronajímatel zakázat, jiní uvádějí, že jde o právo každého občana a pronajímatel do této svobody nemůže zasahovat.

"Pokud má pronajímatel zájem o nekuřáka a vybírá mezi více zájemci, dá zpravidla přednost nekuřákovi. Nikdo ho za to nemůže popotahovat," uvádí Jakub Klein z advokátní kanceláře eLegal.

Ještě dál jde Bolek z kanceláře Noerr. Podle něj majitel kouření zakázat může. "Právo na kouření není na rozdíl od práva na vlastnictví základním lidským právem, pronajímatel tak může zakázat kouření i na balkoně," říká.

Podle Strnada jde pronajímatelům především o ochranu vnitřního vybavení bytu. Kouření na balkoně by tak nemuselo představovat problém, pokud nebude mít majitel pochybnosti o respektování těchto hranic především v zimních měsících. 

Kvůli požárním předpisům je zpravidla zakázáno kouřit i ve společných prostorách domu. Zákaz může být i v domovním řádu, který je platný pro všechny obyvatele.

 

Právě se děje

Další zprávy