Aplikace týdne: bezpečný internet pro děti

Adam Fiala
26. 4. 2012 8:34
Děti berou elektronické přístroje jako hračku. Jak je ochránit před nebezpečným obsahem na webu?
Obrazovky aplikace pro bezpečný mobilní internet
Obrazovky aplikace pro bezpečný mobilní internet | Foto: Aktuálně.cz

Na ochranu dětí na internetu před mravně nevhodným obsahem existuje spousta programů. Jenomže jsou určeny pro klasické počítače. Pokud bychom hledali vhodné zabezpečení v oblasti použití na chytrých telefonech, najdeme ji v aplikaci Mobicip. V roce 2010 dokonce obdržela rodičovskou cenu.

Internet je pro děti hrou

Ať už vlastníte přístroj Applu s iOS (iPad či iPhone) nebo přístroj s Androidem, není opatrnosti nazbyt. Děti projevují neobyčejnou touhu si technologickými přístroji hrát. Není tak těžké se bez cílevědomé snahy dostat do kontaktu s pornografickým nebo násilným obsahem. Mobilní aplikace Mobicip řeší tento problém pomocí několika funkcí.

Vytváří vlastní uživatelské prostředí internetového prohlížeče. Základní menu nabízí několik primárních odkazů na bezpečné stránky od Googlu po Wikipedii. Rodič se pak může rozhodnout, kterou ze tří bezpečnostních filtrů vybrat: základní, vyšší základní a středoškolskou.

Speciální filtr pro YouTube

Aplikace využívá přístup k hlavnímu serveru vývojářské společnosti, která vyhodnocuje nevhodné internetové adresy, ale také výsledky vyhledávání.  K pomoci je i funkce analýzy v reálném čase, která kontroluje i weby, které prošly první fází filtrace a dítě si prohlíží jejich obsah. Samostatnou kontrolu obdržel videoserver YouTube. K rozeznání nevhodných videí využívá názvy, popisky a klíčová slova.

Základní verzi pořídíte kolem pěti dolarů (na Google Play je uvedeno cca 95 Kč). Pokud by měl uživatel z řad rodičů zájem o přísnější kontrolu uzpůsobenou vlastním měřítkům, může si připlatit za prémiovou verzi. V ní lze nastavit časové limity užívání internetu, blokování specifickým stránek a tematických kategorií.

 

Právě se děje

Další zprávy