Mezi smartphony kraloval na konci roku iPhone

Adam Fiala
1. 2. 2012 4:43
Apple v říjnu představil iPhone 4S a dominoval americkému trhu
Viceprezident Applu pro marketing Philip Schiller představuje nový iPhone 4S
Viceprezident Applu pro marketing Philip Schiller představuje nový iPhone 4S | Foto: Reuters

Agentura Bloomberg přinesla informace dvou největších poskytovatelů telekomunikačních služeb. Vyplývá z nich, že si v posledním čtvrtletí vedla mezi smartphony nejlépe značka Apple. Jediný, kdo dokázal konkurovat, byl Samsung. Jinak ovšem telefony s operačním systémem Android ke konci roku a o Vánocích příliš neuspěly.

iPhone ukořistil konec roku

Podle společnosti Verizon Wireless bylo padesát šest procent ze 7,7 milionu jejich telefonů značky Apple. U druhého poskytovatele si „jablíčko" vedlo ještě lépe. Z 9,4 milionu aktivovaných mobilů jich 7,6 milionu bylo iPhone. Přestože počet konkurenční nabídky roste a Google prosazuje svůj Android, povedlo se Applu celosvětově prodat třicet sedm milionů iPhonů. Mnohé spekulace směřovaly k tomu, že větší rozmanitost Applu ublíží. Místo toho možná budou výrobci hledat vhodnější data pro uvedení svých modelů, aby se premiéry nekřížily.

HTC se potýkalo s poklesem

Jako poražení totiž z obchodního souboje vzešly firmy Motorola, HTC či LG. Pro HTC to bylo dokonce nejhorší čtvrtletí za poslední dva roky, neboť zaznamenalo pokles. Dominanci Applu mohlo posílit i loňské nečekané úmrtí zakladatele Steva Jobse. O společnosti se hodně mluvilo a uvedení nového modelu telefonu vešlo do širšího podvědomí. I uvedení knižní publikace o životě Steva Jobse se stalo bestsellerem.

 

Právě se děje

Další zprávy