Češi poslali podnět, že Apple krátí práva spotřebitelů

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
23. 4. 2012 19:16
Apple například zkracuje záruční lhůtu na polovinu, na což upozornil časopis dTest
Zaměstnanec prodejny v Berlíně si pomocí tabletu fotografuje dav zákazníků. Nový iPad má 5megapixelový fotoaparát, který umožňuje pořizovat snímky při horších světelných podmínkách. Fotografie by mělo být možné snáze třídit a retušovat pomocí prstových štětců.
Zaměstnanec prodejny v Berlíně si pomocí tabletu fotografuje dav zákazníků. Nový iPad má 5megapixelový fotoaparát, který umožňuje pořizovat snímky při horších světelných podmínkách. Fotografie by mělo být možné snáze třídit a retušovat pomocí prstových štětců. | Foto: Reuters

Praha - Obchodní podmínky společnosti Apple bude na základě podnětu z Česka prošetřovat příslušný kontrolní úřad v Irsku, kde má společnost své evropské sídlo.

Časopis dTest před časem upozornil na krácení práv spotřebitelů a celou věc předal na prošetření České obchodní inspekci.

Ta, jak Aktuálně.cz potvrdila její mluvčí Miloslava Fléglová, nyní shledala důvodné podezření na porušení dvou směrnic Evropského parlamentu a Rady upravujících práva spotřebitelů a věc předala příslušnému irskému dozorovému orgánu se žádostí o zjednání nápravy.

"Apple má v obchodních podmínkách pro prodej zařízení řadu ustanovení neúplných či nepřesných a některá přímo krátící práva spotřebitelů. Největší pochybení jsme shledali v částech týkajících se záruky a vracení výrobků při odstoupení od kupní smlouvy," říká vedoucí právní poradny dTestu Lukáš Zelený.

Záruka jen na rok

Konkrétně obchodní podmínky společnosti Apple podle časopisu dTest zkracují záruční lhůtu ze zákonných 24 měsíců na polovinu.

Neúplné a zavádějící jsou také údaje o možném vrácení zboží v případě odstoupení od kupní smlouvy. Společnost od zákazníků mimo jiné vyžaduje originální obal výrobku, na což nemá ze zákona právo.

Již dříve jsme se žádostí o reakci kontaktovali české zastoupení společnosti Apple, ta ovšem ponechává celou situaci bez komentáře.

Podívejte se, jak se ve světě začal prodávat nový iPad (galerie vlevo)

 

Právě se děje

Další zprávy