Volby v USA nevyhraje Biden ani Trump. Banka vydala "šokující" prognózy pro rok 2024

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
Aktualizováno 30. 12. 2023 7:24
Předpovědi dánské Saxo Bank se každoročně zaměřují na sice nepravděpodobné a podceňované události, které ovšem mají potenciál znatelně zamávat s finančními trhy, politikou i celou společností. Banka je tradičně vydává na konci roku a čas od času se některé z předpovědí minimálně zčásti vyplní. Podívejte se, jaké prognózy sestavila pro rok 2024.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Země s deficitem vytvoří Římský klub

Podle této předpovědi založí příští rok v italské metropoli několik zemí světa takzvaný Římský klub. Jeho cílem má být snížení vysokých schodků obchodní bilance. "Protože se situace se zadlužením USA stala nezvladatelnou, skupina šesti zemí s rozpočtem v minusu vytváří Římský klub. Státy budou řešit snižování deficitů se zeměmi, jejichž rozpočet je v přebytku, a to vyjednáváním o nových podmínkách světového obchodu," popisuje další z možných scénářů hlavní analytik Saxo Bank Jakobsen.

Šestici zakládajících zemí Římského klubu by mohly tvořit USA, Velká Británie, Indie, Brazílie, Kanada a Francie. Naopak mezi země s nejvyšším přebytkem patří Čína, Německo, Norsko, Japonsko, Nizozemsko a Singapur.

K odstranění schodků by podle Jakobsena mohlo dojít prostřednictvím postupného výhodnější přecenění kurzů měn, ve kterém se dluhy splácejí. "Umožnilo by to globální reset, který by vytvořil rovnější a stabilnější ekonomický model," domnívá se.

Celá situace ale může podle Jakobsena vyústit v nedůvěru v národní měny a naopak zvýšit příklon ke zlatu, stříbru nebo kryptoměnám.

 

Právě se děje

Další zprávy