Volby v USA nevyhraje Biden ani Trump. Banka vydala "šokující" prognózy pro rok 2024

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
Aktualizováno 30. 12. 2023 7:24
Předpovědi dánské Saxo Bank se každoročně zaměřují na sice nepravděpodobné a podceňované události, které ovšem mají potenciál znatelně zamávat s finančními trhy, politikou i celou společností. Banka je tradičně vydává na konci roku a čas od času se některé z předpovědí minimálně zčásti vyplní. Podívejte se, jaké prognózy sestavila pro rok 2024.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Shutterstock

Lidé kvůli snadné léčbě obezity přestanou jíst zdravě

Další z předpovědí popisuje scénář, kdy lidé díky polykání pilulek na obezitu nebudou mít důvod žít zdravě.

"S rozšiřováním nabídky léků na obezitu obsahujících hormon GLP-1 klesají ceny a vlády se rozhodují označit léky na obezitu za životně důležité pro zlepšení zdraví a zastavení epidemie obezity," popisují autoři Charu Chanana a Peter Garnry.

Vlády k tomu podle odborníků přistoupí z důvodu, že díky práškům ubude nemocí způsobených obezitou, čímž se ušetří v některých oblastech zdravotnictví.

Jenže předpověď dál uvádí, že nabídka těchto léků postupně přestane stačit. Lidé pak budou čekat na léčbu i roky, ovšem mezitím nebudou cvičit ani dodržovat dietu. Celosvětová míra obezity u dospělých následně vzroste z 39 na 45 procent a přibude nemocí, jako jsou srdeční choroby nebo cukrovka.

 

Právě se děje

Další zprávy