Volby v USA nevyhraje Biden ani Trump. Banka vydala "šokující" prognózy pro rok 2024

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
Aktualizováno 30. 12. 2023 7:24
Předpovědi dánské Saxo Bank se každoročně zaměřují na sice nepravděpodobné a podceňované události, které ovšem mají potenciál znatelně zamávat s finančními trhy, politikou i celou společností. Banka je tradičně vydává na konci roku a čas od času se některé z předpovědí minimálně zčásti vyplní. Podívejte se, jaké prognózy sestavila pro rok 2024.
Fotbal, ilustrační foto
Fotbal, ilustrační foto | Foto: Reuters

Saúdové koupí franšízu Ligy mistrů

Saúdská Arábie bude i nadále držet pevnou ruku nad dodávkami stále zdražující ropy, která se vyšplhá až ke 150 dolarům za barel. Navíc se jí podaří vytvořit novou Ligu mistrů - tak zní další z odvážných předpovědí Saxo Bank. Má se tak stát poté, co Saúdové koupí franšízu Ligy mistrů, nejprestižnější fotbalové soutěže světa.

"Saúdský korunní princ Muhammad bin Salmán, známý fotbalový nadšenec, v posledních letech dohlížel na modernizaci tamní profesionální ligy. Saúdská Arábie nakupovala hráče světové úrovně, aby se zařadila mezi jednu z deseti nejlepších fotbalových lig na světě. S rostoucími příjmy z ropy Salmán vidí skvělou příležitost jít ještě o krok dál," píší autoři předpovědi Ole Hansen a Kim Cramer Larsson.

Saxo Bank odhaduje, že po koupi Ligy mistrů Saúdové evropskou soutěž přemění na celosvětové klání. Značný počet zápasů se přitom odehraje právě v Rijádu. "Nová soutěž se nakonec bude skládat ze 48 týmů, přičemž evropské kluby budou mít stejně jako v současném formátu zaručeno 32 míst, Asie/Blízký východ, Afrika a Severní a Jižní Amerika získají po pěti místech a zbývající připadnou Oceánii," uvádějí experti Saxo Bank.

 

Právě se děje

Další zprávy