Volby v USA nevyhraje Biden ani Trump. Banka vydala "šokující" prognózy pro rok 2024

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
Aktualizováno 30. 12. 2023 7:24
Předpovědi dánské Saxo Bank se každoročně zaměřují na sice nepravděpodobné a podceňované události, které ovšem mají potenciál znatelně zamávat s finančními trhy, politikou i celou společností. Banka je tradičně vydává na konci roku a čas od času se některé z předpovědí minimálně zčásti vyplní. Podívejte se, jaké prognózy sestavila pro rok 2024.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Shutterstock

Falešná umělá inteligence vyvolá bezpečnostní krizi

Umělé inteligenci se podle jednoho z možných scénářů Saxo Bank podaří v příštím roce ohrozit národní bezpečnost. Může se tak stát ve chvíli, kdy se vysoce postavený úředník jedné z vyspělých zemí stane terčem rozsáhlého deepfake útoku.

Veřejnost následkem toho přestane věřit zprávám na internetu, ostatně v té době má již 90 procent online informací spoluvytvářet umělá inteligence.

Vlády zároveň v reakci na útok zavedou nové zákony. "V historickém kroku, který má řešit katastrofální vedlejší účinky generativní umělé inteligence, USA a EU prohlašují, že veškerý obsah vytvořený tímto typem technologie by měl být označen nápisem 'Made by AI'. Nedodržení tohoto požadavku povede k přísnému trestu," nastiňuje jednu z předpovědí banky pro příští rok analytik Saxo Bank Peter Garnry.

Vláda podle něj zároveň přinutí společnosti OpenAI a Google, aby kvůli národní bezpečnosti omezily přístup třetích stran ke svým systémům umělé inteligence známým jako základní velké jazykové modely. Budou je moci používat jenom subjekty schválené vládou - například tradiční mediální společnosti, díky čemuž vzroste význam médií.

 

Právě se děje

Další zprávy