Nafta i benzin pod 30 korun? Analytici říkají opatrné ano

David Kohout
26. 8. 2015 10:56
Cena ropy se pohybuje kolem šestiletých minim, ceny pohonných hmot k cenám roku 2009 mají daleko. Pod 30 korun ale nejspíš zamíří, ukazuje současný vývoj.

Eva Mahdalová: S cenou pohonných hmot ještě zamává havárie v Litvínově

Eva Mahdalová

Povede propad cen ropy až k tomu, že budeme v Česku tankovat litr benzinu za méně než 30 korun?

V nejbližším týdnu očekáváme další výrazné snížení cen pohonných hmot, a to až o půl koruny. Ovšem havárie v litvínovské rafinérii může mít na ceny pohonných hmot výraznější dopad, pokud se produkce paliv neobnoví přibližně do dvou týdnů. Přesněji řečeno to znamená, že ceny pohonných hmot v ČR by měly klesat pomaleji než ceny v okolních zemích.

Nafta už se této hranici velmi blíží, kdy bude její průměrná cena pod 30 korunami za litr?

V případě, že odstávka v litvínovské rafinerii nebude trvat déle jak dva týdny, je možné očekávat zlevnění průměrné ceny nafty pod 30 korun v horizontu jednoho až dvou týdnů.

Jaký čekáte vývoj cen ropy, a tedy i cen pohonných hmot v příštích týdnech a měsících?

Díky geopolitickým a ekonomickým událostem, zejména tedy díky rostoucí globální produkci ropy a ekonomickým problémům v Číně a Řecku, je možné očekávat pokles ceny ropy Brent v nejbližších týdnech k úrovni 40 USD za barel. Domnívám se, že v nadcházejících měsících se cena ropy Brent propadne pod magickou úroveň 40 USD za barel, a to zejména díky zrušení sankcí na Írán. Ten by mohl po zrušení sankcí zvýšit produkci ropy až o 500 tisíc barelů denně během jednoho měsíce. Ceny pohonných hmot v ČR by měly v nadcházejících týdnech zlevňovat. V delším časovém horizontu se vývoj cen pohonných hmot bude odvíjet od vývoje ropy a cen pohonných hmot na burze v Rotterdamu.

Když byla cena ropy v roce 2009 na dnešních úrovních, prodával se litr benzinu průměrně za zhruba 26 až 27 korun. Proč je dnes cena o zhruba šest korun výš?

Děje se tak kvůli vyšší spotřební dani, mírně vyšší DPH, slabé koruně oproti americkému dolaru a také kvůli vysoké marži evropských rafinérií. Průměrné marže evropských rafinérií jsou přibližně jedna koruna za litr. Dlouhodobý průměr je 0,4 Kč za litr. Spotřební daň se v roce 2010 zvýšila o jednu korunu.

Eva Mahdalová je analytička ve společnosti Colosseum.

 

Právě se děje

Další zprávy