Nafta i benzin pod 30 korun? Analytici říkají opatrné ano

David Kohout
26. 8. 2015 10:56
Cena ropy se pohybuje kolem šestiletých minim, ceny pohonných hmot k cenám roku 2009 mají daleko. Pod 30 korun ale nejspíš zamíří, ukazuje současný vývoj.

Jiří Šimara: Klíčovým faktorem je teď Čína

Foto: Jiří Šimara

Povede propad cen ropy až k tomu, že budeme v Česku tankovat litr benzinu za méně než 30 korun?

Aktuální ceny na benzinových stanicích dle mého názoru neodrážejí dění na komoditních trzích, a to ani při odhlédnutí od dalších složek cenotvorby, jako jsou zejména daně. Benzin by měl v nejbližších týdnech směřovat k hranici 30 korun za litr, a pokud bude trend poklesu cen ropy i americkému dolaru dál pokračovat, není vyloučeno ani proražení této hranice.

Jaký čekáte vývoj cen ropy, a tedy i cen pohonných hmot v příštích týdnech a měsících?

Předpokládám, že u cen ropy, ale i dalších komodit, bude přetrvávat období zvýšeného kolísání a můžeme se dočkat i dalších poklesů. Klíčovým faktorem bude vývoj ekonomiky v Číně, která je nejvýznamnějším spotřebitelem komodit. Nemyslím si ale, že dojde k realizaci černého scénáře, který počítá s příchodem další globální recese, a tedy dalšího výrazného poklesu cen těchto aktiv.

Když byla cena ropy v roce 2009 na dnešních úrovních, prodával se litr benzinu průměrně za zhruba 26 až 27 korun. Proč je dnes cena o zhruba šest korun výš?

Důvodů je hned několik. Tím hlavním je zvýšení daní a sekundárním pak oslabení koruny vůči americkému dolaru. Svou roli však hrají i nadprůměrné marže maloobchodníků.

Jiří Šimara je analytik ve společnosti Cyrrus

 

Právě se děje

Další zprávy