Nafta i benzin pod 30 korun? Analytici říkají opatrné ano

David Kohout
26. 8. 2015 10:56
Cena ropy se pohybuje kolem šestiletých minim, ceny pohonných hmot k cenám roku 2009 mají daleko. Pod 30 korun ale nejspíš zamíří, ukazuje současný vývoj.

Jiří Tyleček: Chybí impulsy, které by cenu paliv zvýšily

Foto: Jiří Tyleček

Povede propad cen ropy až k tomu, že budeme v Česku tankovat litr benzinu za méně než 30 korun?

Ano, ceny paliv reagují na klesající ceny ropy dle očekávání. Průměrná cena se třicetikorunové hladině začala významně přibližovat. Navíc ceny ropy dále padají, blíží se konec motoristické sezony a zároveň je koruna v porovnání s dolarem nejsilnější od ledna. Zmínil bych také výrazný rozdíl v cenách benzinu a nafty, a to už v Rotterdamu. Toto je vcelku pravidelný sezonní trend a rozdíl by se měl do konce roku uzavírat. Tedy očekávám, že ceny benzinu začnou klesat rychlejším tempem.

Nafta už se této hranici velmi blíží, kdy bude její průměrná cena pod 30 korunami za litr?

Pokles je pravděpodobně otázkou několika málo týdnů. 

Jaký čekáte vývoj cen ropy, a tedy i cen pohonných hmot v příštích týdnech a měsících?

Očekávám stabilizaci situace v cenách paliv i ropy. Chybí mi ovšem impulsy k významnějšímu růstu. Dokud bude trh bojovat s nadprodukcí ropy na straně nabídky a jen s mírným růstem poptávky, tak nemůže cena ropy růst. Tento faktor může cenu negativně ovlivňovat následující měsíce a možná i roky.

Když byla cena ropy v roce 2009 na dnešních úrovních, prodával se litr benzinu průměrně za zhruba 26 až 27 korun. Proč je dnes cena o zhruba šest korun výš?

Těch faktorů je více. Hlavním je slabší koruna. V roce 2009 byla průměrná cena pod 20 korunami za dolar. Musíme jistě připočíst také změnu daňové zátěže (změna spotřební daně i DPH) a také silný sezonní vliv vyšších cen benzinu. Nejnižších cen bylo dosaženo v roce 2009 v zimních měsících.

Jiří Tyleček je analytik X-Trade Brokers

 

Právě se děje

Další zprávy