Nafta i benzin pod 30 korun? Analytici říkají opatrné ano

David Kohout
26. 8. 2015 10:56
Cena ropy se pohybuje kolem šestiletých minim, ceny pohonných hmot k cenám roku 2009 mají daleko. Pod 30 korun ale nejspíš zamíří, ukazuje současný vývoj.

David Marek: Nafta prolomí hranici 30 Kč do několika dní

Ekonom David Marek
Ekonom David Marek | Foto: Deloitte

Povede propad cen ropy až k tomu, že budeme v Česku tankovat litr benzinu za méně než 30 korun?

Při současném propadu cen ropy může dojít k poklesu cen benzinu Natural 95 pod 30 korun za litr, pokud se ovšem budou držet na obvyklých úrovních rafinérské marže a marže distribučních společností.

Nafta už se této hranici velmi blíží, kdy bude její průměrná cena pod 30 korunami za litr?

V případě nafty bude zdolání hranice 30 korun za litr otázkou dní.

Jaký čekáte vývoj cen ropy, a tedy i cen pohonných hmot v příštích týdnech a měsících?

Do prognózy cen ropy bych se pouštěl nerad, nicméně klíčové faktory na straně nabídky i poptávky budou na ceny působit i nadále. Zatímco nabídka stoupá a bude stoupat díky novým technologiím těžby a návratu íránské ropy na světový trh, růst poptávky tlumí zpomalení růstu čínské ekonomiky a recese v Brazílii a Rusku.

Když byla cena ropy v roce 2009 na dnešních úrovních, prodával se litr benzinu průměrně za zhruba 26 až 27 korun. Proč je dnes cena o zhruba šest korun výš?

Dnes jsou sice podobné ceny ropy jako před šesti lety, jenže v roce 2009 byl průměrný kurz koruny 19,06 korun za dolar, zatímco nyní se pohybuje kolem 24 korun za dolar. Vyšší jsou dnes i rafinérská a distribuční marže.

David Marek je hlavním ekonomem společnosti Deloitte. 

 

Právě se děje

Další zprávy