Rakouská dálniční známka zdraží. A pozor na ostřikovače

Radek Pecák Radek Pecák
Aktualizováno 22. 10. 2014 21:57
Na Slovensku hrozí pokuta za jízdu s vozem neočištěným od napadaného sněhu.
Rakouská dálniční známka
Rakouská dálniční známka | Foto: ASFINAG

Praha - Letošní zimní sezona opět přináší některé změny na silnicích v sousedních zemích.

Ústřední automotoklub (ÚAMK) upozorňuje, že Rakousko opět zvyšuje cenu dálničních známek. "Zvýšení cen je 2,1 procenta," říká mluvčí ÚAMK Petr Vomáčka. Desetidenní známka pro osobní auta, která dosud stála 8,5 eura, podraží o dvacet centů. Roční pak bude místo dosavadních 82,70 eura stát 84,40. Známky pro příští rok platí už od letošního prosince.

Nezapomeňte zimní výbavu

V Německu je povinné mít auto připravené na zimní podmínky. "V tom je zahrnuta například i nemrznoucí kapalina v ostřikovačích," zdůrazňuje Igor Sirota, který se v ÚAMK na tuto oblast specializuje. Pokuta za tento prohřešek je 40 eur, za jízdu na sněhu či ledu s letními pneumatikami pak 60 eur.

Největší pokuty za způsobení nehody kvůli nenasazeným zimním pneumatikám hrozí opět v Rakousku. Jde až o pět tisíc eur. Pokutu více než dva tisíce eur pak můžete v této zemi dostat, pokud vám během jízdy ze střechy vozu na silnici spadne střešní box, lyže nebo jiné předměty.

Na Slovensku pak jsou podle Siroty připraveni pokutovat i řidiče, kteří po sněžení vyjedou s vozem obaleným vrstvou bílé nadílky.

___

Čtete rádi zpravodajský on-line deník Aktuálně.cz? Podpořte nás v anketě českého internetu Křišťálová lupa. Hlas nám můžete dát zde. Děkujeme!

 

Právě se děje

Další zprávy