Vzácné vozy Rolls-Royce jsou k vidění v pražském muzeu

Radek Pecák Radek Pecák
Aktualizováno 25. 4. 2015 19:15
Vystavené automobily pocházejí z třicátých a čtyřicátých let minulého století.
Z vozu přímo sálá důstojnost a technická vyspělost své doby.
Z vozu přímo sálá důstojnost a technická vyspělost své doby. | Foto: Radek Pecák

Praha - Výstava vozů značky Rolls-Royce v úterý začala v pražském Národním technickém muzeu. Samo muzeum žádný tento automobil nevlastní, akci pořádá ve spolupráci s tuzemským Rolls-Royce Enthusiasts Club, jehož členové jsou majiteli vozů. Vzácné exponáty jsou na Letné k vidění do 3. května.

"Pokračujeme tak v pořádání tematických výstav zaměřených na exkluzivní automobily," říká vedoucí oddělení silniční a lodní dopravy muzea Petr Kožíšek. Předloni muzeum nabízelo pohled na vozy Ferrari, vloni Maserati.

Silver Wraith z roku z roku 1946 měl oddělenou kabinu pro pět cestujících vzadu. Před ní byla ještě místa pro řidiče a spolujezdce.
Silver Wraith z roku z roku 1946 měl oddělenou kabinu pro pět cestujících vzadu. Před ní byla ještě místa pro řidiče a spolujezdce. | Foto: Radek Pecák

"Vozy Rolls-Royce byly v meziválečném období v České republice poměrně vzácné, víme vlastně jen o dvou, na které stavěly karosérie přední české firmy Uhlík a Sodomka. Daleko častěji byli čeští průmyslníci a společenská smetánka vídána v luxusních vozech tuzemské výroby," vysvětluje Kožíšek.

Ani v té době ovšem podle něho nikdo nezpochybňoval technickou kvalitu těchto vozů. "Už v roce 1907 renomovaný časopis Autocar napsal o vůbec prvním vyráběném typu, že jde o nejlepší automobil světa," říká Kožíšek.

Cestující vzadu měli kromě rádia k dispozici také bar.
Cestující vzadu měli kromě rádia k dispozici také bar. | Foto: Radek Pecák

Na výstavě jsou nyní tři automobily Rolls-Royce. Všechny pocházejí z třicátých a čtyřicátých let. Nejstarším z nich je typ 25/30, následuje Rolls-Royce Wraith a posledním je Rolls-Royce Silver Wraith. Ten má sedmimístnou karosérii a ve vybavení nechybí ani bar.

Značce se daří čím dál lépe

Výstavu doplňuje ještě automobil Bentley Mark VI, který je s tehdejšími automobily Rolls-Royce technicky spřízněn. Firmu Bentley totiž v roce 1931 koupila právě automobilka RR. Zatímco ale auta RR byla určena pro ty, kteří na řízení nemají čas, auta Bentley byla sportovnější, a prý si je dokonce jejich vlastníci často i sami řídili.

Vůz Bentley Mark VI byl vyroben v roce 1949.
Vůz Bentley Mark VI byl vyroben v roce 1949. | Foto: Radek Pecák

Automobilce Rolls-Royce bude příští rok 110 let. Firmu založili Charles Rolls a Frederick Royce. Prvním vozem byl luxusní automobil Rolls-Royce 40/50 HP Silver Ghost poháněný sedmilitrovým šestiválcovým motorem. Vyráběl se v letech 1906-26. Až do druhé světové války Rolls-Royce dodával pouze šasi automobilu s motorem. Karosérie na ně pak stavěly specializované firmy na základě konkrétních přání budoucích uživatelů.

V současnosti je Rolls-Royce vlastněn německou automobilkou BMW. V loňském roce vyrobil nejvíce aut ve své historii - přes čtyři tisíce.

 

Právě se děje

Další zprávy