Výroba aut je stále v propadu, ztrátu ale dohání

Radek Pecák Radek Pecák
14. 11. 2013 15:41
Škoda již v říjnu zaznamenala prodejní rekord, propad hlásí TPCA.
Foto: Radek Pecák

Praha - Zhruba o šest procent osobních automobilů méně než ve stejném období loňského roku se letos za deset měsíců vyrobilo ve třech tuzemských automobilkách Škoda Auto, TPCA Kolín a Hyundai Nošovice.

Podle posledních údajů Sdružení automobilového průmyslu výroba osobních aut letos dosáhla 936 532 vozů. "Produkce se postupně zotavuje z propadu na začátku roku, který za první čtvrtletí přesáhl 18 procent," uvedll ředitel sdružení Antonín Šípek.

Předpokládá ale, že na konci roku se vyrobí téměř stejný počet automobilů jako v loňském roce. "V samotném říjnu se totiž výroba zvýšila o tři procenta," uvedl Šípek.

Výroba ve Škodovce je za loňskými údaji v mínusu 5,5 procenta, ale v říjnu již zaznamenala měsíční prodejní rekord a také další výhled do konce roku je pozitivní.

V Nošovicích je už bilance v porovnání s loňskou jen o 1,4 procenta nižší a také tam vyrábějí nyní na hranici možností.

Výraznější propad tedy je pouze v kolínské TPCA, kde jsou v mínusu necelých 15 procent.

V ostatních kategoriích motorových vozidel se letos nebývale daří výrobcům autobusů, kde je výroba o procenta vyšší než v loňském roce, pokles naopak zaznamenali výrobci nákladních vozů - kvůli ukončení výroby v Avii - a motocyklů.

 

Právě se děje

Další zprávy