Volkswagen již má nový Touareg pro Dakar připravený

Radek Pecák Radek Pecák
28. 8. 2010 0:00
auto

Již o třetí vítězství se bude pokoušet v lednu na Rallye Dakar Volkswagen RaceTouareg. S novinkou, kterou pohání motor o výkonu 229 kW (310 k) pojedou posádky Carlos Sainz/Lucas Cruz (E/E), Nasser Al-Attiyah/Timo Gottschalk (Q/D), Giniel de Villiers/Dirk von Zitzewitz (ZA/D) a Mark Miller/Ralph Pitchford (USA/ZA).¨

Foto: VW

Oproti minulé generac má nový Race Touareg vylepšenou chladicí soustavu, nové nastavení převodovky a také lepší výkon při jízdě ve vysokých nadmořských výškách. Změna vzhledu přinesla zároveň nové aerodynamické řešení karoserie.

Nejnápadnější změnou v porovnání s předchůdcem je oblast střechy, kde došlo k radikálnímu přepracování přívodů vzduchu k chladiči a k chladicím soustavám tlumičů a palivového systému. Cílem bylo zlepšit komínový efekt, jímž se odvádí teplo, které se akumuluje pod vnějšími povrchovými panely karoserie vyztuženými uhlíkovými vlákny, a zároveň optimalizovat zásobování motoru vzduchem.

Vozy již absolvovaly třítýdenní testy ve Španělsku a Maroku a v přímém srovnání se starým modelem prokázaly účinnost výše zmíněných opatření. V okolí Mahmidu byly vozy vystaveny teplotám až 48 °C a ve vytrvalostních testech v okolí Erfoudu překonal Race Touareg 3 přibližně 10 000 kilometrů simulovaných speciálních zkoušek bez jakýchkoli výrazných technických problémů.

 

Právě se děje

Další zprávy