Vojenské vozy přebírají nové technologie. Automobilka GM představila koncept armádního auta na vodík

Eva Srpová Eva Srpová
12. 10. 2017 16:32
Autonomní řízení, elektromobilita, pohon na vodík a další nejmodernější technologie si postupně vyšlapávají cestu do armády. Automobilka General Motors představila koncept vojenského podvozku Surus, který je poháněn elektromobily dobíjenými vodíkovými palivovými články a umí jezdit sám bez řidiče.
Automobilka GM představila armádní stroj s autonomním řízením a pohonem kombinujícím elektřinu a vodíkové palivové články.
Automobilka GM představila armádní stroj s autonomním řízením a pohonem kombinujícím elektřinu a vodíkové palivové články. | Foto: General Motors

Automobilka General Motors představila koncept jménem Surus. Jde o zkratku z prvních písmen názvu Silent Utility Rover Universal Superstructure, která prý ale odkazuje také na jméno slona (Surus - Syřan), jenž pomohl Hannibalovi přejít alpský masiv a napadnout Řím.

Na platformu se dají instalovat různé typy nástaveb. Třeba kontejner s léky nebo humanitární pomocí.
Na platformu se dají instalovat různé typy nástaveb. Třeba kontejner s léky nebo humanitární pomocí. | Foto: General Motors

Jedná se o unikátní podvozkovou platformu. V podvozku s pohonem 4×4 jsou instalované dva elektromotory, pro které částečně vyrábí energii vodíkové palivové články. Stroj má v sobě zabudované autonomní řízení a údajně dokáže ujet až 640 km.

Speciál, který GM představilo letos v říjnu na mítinku pořádaném Asociací armády USA, může mít rozmanité využití, například při mezinárodních misích nebo v zónách válečných konfliktů. Automobilka ani nevylučuje, že v budoucnu by mohl mít uplatnění jako užitkové vozidlo.

Výhodou platformy je to, že se na ni dají instalovat různé typy nástaveb. Vůz tak může převážet nejen osoby ve speciální kabině, ale na plošinu se dá položit kontejner, který může převážet lékařský materiál, náklad humanitární pomoci, zbraně a další.

Chevrolet Colorado ZH2 testuje americká armáda. Vůz prý dokázal nepozorovaně přijet k nepříteli na vzdálenost 100 metrů.
Chevrolet Colorado ZH2 testuje americká armáda. Vůz prý dokázal nepozorovaně přijet k nepříteli na vzdálenost 100 metrů. | Foto: General Motors

Na setkání, které asociace pořádala loni, automobilka GM představila speciál vycházející z modelu Chevrolet Colorado. Vozidlo ZH2 má elektrický pohon a vodíkové palivové články a bylo předáno americké armádě k testování.

Z výsledků armádních testů podle General Motors vyplývá, že díky tichému provozu se v nebezpečných oblastech dostane mnohem blíže k cíli, protože projede, aniž by se prozradilo při pohybu hlukem.

A protože tento typ pohonu neprodukuje tolik tepla jako klasické spalovací motory, na termokamerách není tak dobře vidět. Armáda ho prý bude testovat i nadále. 

 

Právě se děje

Další zprávy