Voda do výše palubní desky. Pozor na zatopená auta

Tomáš Rybecký
10. 6. 2013 12:07
Po povodních při výběru ojetiny žádejte garance, že vůz nebyl pod vodou
Foto: Aktuálně.cz

Stejně jako po všech předchozích povodních se nyní do bazarů dostávají vozy, které prodělaly výrazný kontakt s řekou. Takové vozy skrývají značná rizika pro svého nového uživatele. Sdružení na ochranu vlastníků automobilů SOVA nabízí praktické rady.

"Voda, která zatopí vůz do výše palubní desky, ale i pokud se dostane do motorového prostoru a elektroinstalace, zpravidla značně poškodí elektrické a elektronické součásti vozu." upozorňuje Zbyněk Veselý ze sdružení SOVA.

V důsledku takového poškození se podle expertů mohou během jízdy objevit nečekané závady, které ve vysokých rychlostech mohou vést k nehodám.

Podívejte se i tam, kam byste se nedívali

Abyste se nepříjemnostem vyhnuli, je třeba lépe volit způsob a místo nákupu ojetého vozu. Zatopená auta jsou kromě využití na náhradní díly prakticky neprodejná, takže se jich majitelé snaží zbavit za každou cenu. Poškození proto při prodeji tají.

Největší riziko hrozí při nákupu přes inzeráty, zvýšenou pozornost však je třeba dbát i v kamenných prodejnách. Obezřetnost je na místě i v případě ojetin z dovozu, jako například z Německa, které je povodněmi postiženo ve velkém rozsahu.

Stav vozu z hlediska možných známek zatopení je možno určit velmi jednoduše. Je potřeba nahlédnout pod plastové díly v interiéru vozu, zda tam nejsou stopy písku nebo bahna.

Stejně tak je vhodné rozebrat čalounění dveří, nahlédnout pod prahové lišty, nadzvednout koberce, či zkontrolovat prostor pod sedačkami. Dále hledejte známky zatopení i na místech, která byste běžně nezkoumali - například pod přístrojovou deskou.

--------------------------------------------------------------------------------

Kam do autobazaru?

 

Právě se děje

Další zprávy