Internet je mocný, ušetříte s ním při nákupu dílů. Ale jen když pasují na vaše auto

Internet je mocný, ušetříte s ním při nákupu dílů. Ale jen když pasují na vaše auto
Světlomety na Octavii? Na internetu je lze koupit levněji, ale neznalý zákazník může udělat velkou chybu...
... když si nezkontroluje, o jaké provedení jde. Může pak omylem koupit například světlomety pro britský provoz, které nejdou na pravostranné řízení seřídit.
Štítek na světlometu informuje, pro jaký trh je díl určen. Kdo nemá s nákupem dílů na internetu zkušenosti, může nakoupit špatně.
I když zavedené internetové obchody mají přehledné a laicky srozumitelné katalogy, zájemce se musí orientovat alespoň v základních pojmech.
Foto: Eva Srpová
Martin Frei Martin Frei
5. 6. 2023 6:02
Elektronický obchod změnil autoopravárenství. Náhradní díly si může každý objednat z pohodlí obýváku, což je výhoda pro ty, kdo mají auto jako koníček. Při troše snahy mohou pořídit výhodně. Přibývá však případů, kdy se vidinou úspory nechají unést lidé bez potřebných znalostí a nákup končí rozčarováním. Levné díly buď nevydrží, nebo ani nepasují.

Trend samostatného nakupování dílů se dobře doplňuje s českým opravováním aut po sousedských garážích. V nich není místo na velké skladové zásoby, a když si iniciativní zákazník přinese díly sám, kutilovi vlastně zjednoduší práci.

U profesionálního opraváře je to naopak. Za léta praxe má vybudované vztahy s velkoobchody a tomu odpovídající množstevní slevy. Jeho zákazníci vědí, že osamělým rybařením na internetu by peníze neušetřili, leda na úkor kvality.

Inflace a nejistota posledního roku přesto řadu lidí dovedla k úvaze, že o co zdražila vejce, dovolená a plyn, o to levněji se musí vyřešit oprava auta. Přehlížejí přitom, že k nákupu dílů jsou potřeba zkušenosti i informace.

"Nedávno se u mě objevil zákazník, s jehož autem bylo už od pohledu něco úplně špatně. Stěžoval si na špatnou geometrii, ale kola měl v tak nesmyslném postavení, do jakého se běžným přejížděním děr vůbec nemohla dostat," popisuje příznačnou situaci opravář Vladimír Trendl.

Nakonec se ukázalo, že si koupil a sám namontoval nová přední ramena. Jenže ve formuláři e-shopu vyplnil špatnou generaci modelu a ramena byla kratší. "Jako manuálně zručný elektrikář si poradil tak, že je přitáhl blíž k rámu, a nedošlo mu, že takhle auto nemůže jezdit," vysvětluje Trendl.

A přidává historku se slečnou, která si přinesla světlomety koupené na serveru e-Bay. Sice na správnou generaci Octavie, ale na britské provedení pro levostranný provoz. Takže svítily opačně a nešly seřídit. Takové auto ani neprojde STK.

Pro oba případy je příznačná neznalost. I když zavedené elektronické obchody mají přehledné a laicky srozumitelné katalogy, zájemce se musí orientovat alespoň v základních pojmech.

U některých specifických dílů také nestačí zadat model a rok výroby, ale konkrétní číslo karoserie. Což je sedmnáctimístný kód, v němž je snadné udělat chybu. Dobře fungující formulář vás na ni upozorní. Méně kvalitní vám naopak i po zadání správného kódu může napsat, že vaše auto neexistuje.

Což je první indicie, že na hledání kvalitních autodílů potřebujete kvalitní e-shop. Internetové vyhledávače často na nejvyšších místech vypisují nejlevnější nabídky, což je samo o sobě varovné - nízká cena zpravidla nezaručuje vysokou jakost.

Těžko může překvapit, když pak ve formuláři příslušného obchodu skřípe i čeština. Potvrzení objednávky poslané z cizí země je předzvěstí toho, jak složitě budete řešit případnou reklamaci.

U obchodu, jehož kvalitu jste dosud neměli možnost prověřit, není od věci potvrdit shodu nabízených dílů s originálem. Tedy podle katalogového čísla, pod kterým díl vede automobilka. Pokud e-shop originální čísla neuvádí, je taková kontrola nemožná. Což je další důvod k pochybnosti.

Nevěřící Tomáše tímto článkem nevyléčíme, ale pro štábní kulturu musíme připomenout, jak důležitým vodítkem je cena. Ne že by všechno drahé bylo kvalitní. Ale pokud sada brzdových kotoučů na Fabii od několika prvovýrobních dodavatelů stojí patnáct set a vedle nich se nabízí neznačkový výrobek za třetinu, pak to nejspíš má nějaký důvod.

Nejvíc obezřetnosti žádá nakupování na internetových tržištích jako e-Bay. Prodávající většinou nabízejí dobrý popis i originální katalogová čísla, lišit se však může země odeslání i reklamační podmínky.

e-Bay je nejvýhodnější pro zasvěcené majitele vozů asijských značek. Mohou zde nakoupit originální součástky přímo z Japonska či Koreje. Čímž zachovají kvalitu a vyhnou se třeskutým přirážkám oficiálních evropských dovozců. Delší dodací lhůty ovšem přejí spíš plánované prevenci než nečekaným opravám.

 

Právě se děje

Další zprávy